El Ministeri de Cultura ha ordenat a l'advocat de la Generalitat que renunciï a la defensa de l'exconseller de Cultura, Santi Vila, en la causa del litigi de les obres d'art de Sixena.

Vila està citat a declarar el pròxim 25 d'abril als jutjats d'Osca, juntament amb el conseller de Cultura destituït pel 155, Lluís Puig, acusats de delicte de desobediència i prevaricació per no haver lliurat les 44 obres que hi havia al Museu de Lleida i que finalment van ser traslladades per ordre judicial i amb la intervenció de la Guàrdia Civil el passat 11 de desembre.

Respecte a la situació de Lluís Puig, la fiscalia d'Osca s'ha adherit a la reclamació de l'advocat de Villanova de Sixena, Jorge Español, per tal que se li prengui declaració a Brussel·les davant "la més que probabilitat que no es presenti" a la citació de la setmana que ve.

Vila ha sol·licitat l'assistència de la defensa en el lletrat de la Generalitat perquè compareix pel seu càrrec a la conselleria de Cultura. El Ministeri de Cultura, que en vigor del 155 actua com a Departament de Cultura, ha ordenat al lletrat que renunciï a la defensa de Vila, que haurà de buscar-se un advocat particular.

L'advocat Jorge Español també ha sol·licitat que s'investigui a la secretaria general del Departament de Cultura, Maria Dolors Portús, per haver autoritzat la defensa, a través de l'advocat de la Generalitat, de l'exconseller Santi Vila. Español creu que Portús hauria comès un delicte de prevaricació per haver concedit aquesta autorització sense tenir competències al respecte.