20 de abril de 2018
20.04.2018

Deu errors en pel·lícules que, segurament, no has detectat

El cinema pot ser més una font de confusió que d'instrucció, sobretot si relata fets històrics

22.04.2018 | 23:53

Corre el rumor que cada vegada que es roda una pel·lícula basada en un fet històric, un historiador es posa a plorar. I no només passa en els films de baix pressupost; grans produccions han comès errors imperdonables que potser han passat desapercebuts però que falten al rigor.

En ocasions, el cinema és més una font de confusió que d'instrucció. És molt difícil realitzar una pel·lícula sense cap tipus d'error ja que el factor humà i l'adaptació a la ficció posen en joc massa elements difícils de controlar.

A continuació, una selecció de les errades més escandaloses del cinema d'època.

Els intocables

El director Brian De Palma va aconseguir encaixar a la perfecció tots els engranatges que componien aquest espectacular film de cinema negre basat en fets reals. Especialment, tot un repartiment plagat d'estrelles de la talla de Sean Connery, Kevin Costner, Andy García o Robert de Niro. És una escena d'aquest últim, que interpreta a Al Capone, la culpable d'incloure Els Intocables en aquesta llista. Doncs, encara que és cert que Capone va assassinar a cop de bat, mai com es mostra en el film.300

Un dels majors èxits del director Zack Snyder (La Lliga de la Justícia) va ser aquesta adaptació del còmic de Frank Miller sobre la batalla de les Termòpiles, un succés històric que va enfrontar a Esparta contra les tropes perses que pretenien envair l'actual Grècia. Malgrat que sí van ser 300 espartans, la veritat és que la xifra de guerrers que van fer front a l'exèrcit rival va ser bastant superior als herois comandats per Leònides I. Segons els historiadors, al voltant de 7.000 soldats provinents de diversos punts de Grècia.Pocahontas

Aquesta pel·lícula de Disney va marcar època en llançar a la pantalla la primera heroïna de la companyia que no era de raça blanca. Malgrat tot, i als seus innegables mèrits com a obra cinematogràfica, la veritat és que els guionistes van jugar una mica amb les dades. La veritable Pocahontas tenia 11 anys quan va conèixer a John Smith, un soldat de 28 primaveres. D'haver estat cert el romanç entre tots dos, la pel·lícula mai s'hauria estrenat.


Titanic

La història sobre l'enfonsament del transatlàntic més famós del món, que va dirigir James Cameron, va arrasar tant en taquilla com en guardons. Una de les seves escenes més recordades correspon als moments en els quals els passatgers del Titanic escapen mentre el vaixell se submergeix entre les aigües, amb els membres de la banda musical del vaixell tocant una balada. Encara que aquest fet és verídic, els supervivents de la tragèdia van afirmar que els músics van interpretar altres temes més alegres i animats.Shakespeare in love

Com a comèdia romàntica, Shakespeare in Love va funcionar d'allò més bé. A més, aquesta pel·lícula no pretenia ser estrictament fidel a la vida del dramaturg, atès que inventa un romanç que mai es va donar. No obstant això, cal indicar que juguen amb un fet que, si bé és secundari en la trama del film, resulta imperdonable per a qualsevol enamorat de l'obra de Shakespeare. I és que van confondre l'ordre cronològic de les obres publicades per l'autor.


Pearl Harbour

No és la millor pel·lícula del món, però l'espectacle que ofereixen els sempre cridaners efectes especials amb els quals Michael Bay amaneix les seves pel·lícules van ser suficients per omplir les sales de tot el món. Fins a tal punt va arribar la passió de Bay per les explosions que va cobrir tot el cel de Hawái d'avions japonesos quan en realitat Japó només va perdre 29 dels més de 300 avions que va utilitzar en la seva ofensiva.


Braveheart

La història sobre el líder rebel escocès, William Wallace, va catapultar a Mel Gibson a l'Olimp del cinema, Oscar a la millor pel·lícula i director inclosos. Però això no li impedeix arrossegar una gran errada en l'adaptació d'aquest heroi nacional d'Escòcia. I és que, com indiquen a Wizzed, Wallace no era l'humil camperol que va recrear Gibson, sinó que va néixer en el si d'una família noble de la seva època. A més... mai es va pintar la cara.


El patriota

I tornem amb Mel Gibson. Aquesta superproducció nord-americana necessitava enaltir la figura d'un dels seus majors herois de guerra, però la cosa se'ls en va anar de les mans. Fins a tal punt van adulterar la vida real de Benjamin Martin, personatge que interpreta Gibson, que resulta impossible veure en aquest honorable pare de família a l'autèntic i despietat soldat que gaudia matant indis, violant als presoners de guerra o maltractant a la seva esposa. Gairebé res.


Apocalypto

Una altra de Mel. Un dels últims projectes com a director de l'australià va ser aquesta Apocalypto, una detallada revisió de la vida de les societats precolombinas a Amèrica. En ella es mostren alguns dels ritus que duien a terme, especialment cruels sacrificis humans que, en la realitat, sí que es van cometre. No obstant això, aquests estaven reservats als membres més poderosos de cada tribu pel que, per descomptat, no els patien la resta de membres del clan.


L'últim samurái

La història de per si ja és bastant inversemblant. Un soldat nord-americà que acudeix al Japó del segle XIX per ajudar a sufocar una revolta samurái. No obstant això, el soldat interpretat per Cruise acaba fet pres i, sí, es converteix en un samurái estimat per aquesta pobra gent. Però l'error històric resideix en la destinació d'un dels personatges secundaris, Saigo Takamori, considerat a Japó com l'últim samurái. En la pel·lícula mor per una pluja de trets enemics, però la realitat és que va cometre seppuku, és a dir, el tradicional mètode de suïcidi que emprava aquesta casta japonesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema