Un concert a favor de la llibertat d'expressió protagonitzat per Valtonyc, el raper mallorquí que té pendent l'entrada a presó per les lletres de les seves cançons, va posar l'accent reivindicatiu ahir a la «Festa Major» del festival Strenes de Girona.

La jornada va arrencar amb l'actuació de Pupil·les, grup que va estrenar «V», una nova cançó inspirada en l'obra Els monòlegs de la vagina d'Eve Ensler. Tal com expliquen Natàlia Pons i Mireia Matoses, les dues líders del grup, «les vagines, òrgan sexual d'algunes dones, han estat sempre exposades als estereotips i maltractaments dels homes. Amb aquesta cançó, plena de vivències personals, volem normalitzar la masturbació; un assumpte que actualment encara esdevé tabú. També volem reivindicar la necessitat de la normalització quan parlem de les nostres vagines».

Així s'expressen els valencians Pupil·les, que musicalment estan a mig camí entre el sound system, el hip-hop i el dancehall.

La jornada d'ahir de l'Strenes va comptar també amb les actuacions de la Fundación Tony Manro i de Roba Estesa, això si ens circumscrivim a la «Festa Major» de la plaça Catalunya, ja que al mateix moment, a l'Auditori de la Devesa, Quimi Portet presentava el seu nou disc, el desè de la seva carrera en solitari. Sense oblidar l'estrena del nou disc dels Gironins Carmen 113, que van actuar al Centre Cultural La Mercè.

Avui dissabte, el festival té preparada una pantalla gegant per retransmetre en directe la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla a les 21.30h.

Pel que fa al cartell musical, actuaran a l'escenari de la plaça de Catalunya els grups Projecte Mut (18.00 h), La Iaia (20.00) i Gertrudis (00.00), que tancarà la nit. L'espai disposa de Food Trucks i servei de bar.