El sector del llibre de Girona ha fet un "cop de puny" sobre la taula per no permetre "que la grisor del 155 torni insípida i amorfa la Diada de Sant Jordi". Llibreters, editors, escriptors i polítics s'han concentrat a la seu del Departament de Cultura de Girona per criticar que aquest any la Generalitat no ha pogut organitzar el tradicional esmorzar literari. Durant l'acte reivindicatiu han llegit un manifest i han criticat que Catalunya no tingui govern propi i sigui "un país controlat inquisitorialment des dels despatxos de Madrid". L'Ajuntament de Girona ha assumit aquest any l'organització de l'esmorzar a La Mercè. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que l'estat espanyol "no entén res" i ha vetat que es pugui organitzar un acte cultural. "Això no té res de polític de polític ni de revolucionari, es tracta de cultura, un valor imprescindible per buscar fórmules d'entesa", ha dit.

La Diada de Sant Jordi ha començat amb reivindicació a Girona. El sector del llibre no s'ha volgut quedar amb els braços creuats i ha organitzat un acte per visualitzar que aquest any és diferent als anteriors com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155 perquè la Generalitat no ha pogut organitzar el tradicional esmorzar literari, que cada any ha aplegat llibreters, editors i escriptors a la seu dels serveis territorials de Cultura.

De la mà de l'editor gironí Quim Curbet, s'han concentrat a l'entrada de l'edifici i han llegit un manifest amb el qual han afirmat que el sector no permetrà "que la grisor del 155 torni amorfa i insípida la Diada de Sant Jordi". "Aquest any cap de nosaltres no ha rebut la invitació. De fet, no l'esperàvem perquè amb el 155 vigent no hi ha gairebé res a celebrar", denuncien amb el manifest que han llegit el mateix Curbet, l'exdirector territorial de Cultura, Francesc Ten, i la periodista Marta Costa-Pau.

El sector ha assegurat que l'esmorzar literari sempre ha estat un punt de "retrobament" entre autors, editors, llibreteres i periodistes i que ha servit, no només com una "alenada" abans d'entomar una jornada "d'intensa activitat", sinó també una "oportunitat per establir vincles i enllaçar projectes".

"Tenim un país sense govern, controlat inquisitorialment des dels despatxos de Madrid, submergit en la grisor i la paràlisi de l'estat", criticat el manifest que afegeix que això ha deixat les institucions de Catalunya "decapitades". "I amb les seves polítiques, congelades, denunciades i en perill", adverteixen.

El sector del llibre alerta que amb "presos polítics i polítics exiliats", la televisió pública "amenaçada" i els drets més fonamentals "conculcats", la gent de la cultura flaira "el perill". "Ens sentim en perill i amenaçats", han advertit. Per aquest motiu, afirmen que no permetran que aquesta situació afecti la Diada de Sant Jordi. "Com que cap estat ens ho pot prohibir, continuarem esgrimint la paraula per crear vida, per fer tangibles altres realitats, però també combatrem la injustícia, la perversió i la repressió amb paraules de denúncia i d'acusació", afirmen i han tancat la lectura del manifest amb un "Visca Catalunya" i un llarg aplaudiment.

L'Ajuntament de Girona, organitzador

Mitja hora després, a les deu, ha començat l'esmorzar literari. Aquest any, organitzat per l'Ajuntament de Girona al Centre Cultural La Mercè. "No podíem deixar que la tradició es perdés", ha afirmat l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas. L'alcaldessa ha criticat que amb el bloqueig pel 155 no es pugui ni organitzar un acte cultural. "No estem parlant de cap acte revolucionari ni polític, estem parlant de cultura", ha lamentat.

Madrenas ha reivindicat que la cultura és "absolutament imprescindible" per trobar fórmules d'entesa i és un valor que no es pot permetre que es deixi "apartat". "Demano a tots els demòcrates que creguin en la democràcia, la pau i els drets humans que es posicionin, perquè això és una trobada cultural i no podem deixar que continuïn oprimint-nos els del 155", ha criticat.

Per això, ha agraït al sector del llibre que hagin fet un "cop de puny sobre la taula". Madrenas també assegura que, impossibilitant els actes institucionals el dia de Sant Jordi, l'estat espanyol demostra que "no entén res". "Aquests actes són transversals i cohesionadors, amb escriptors de totes les llengües i ideologies, només es parla de cultura i de lletres", ha afirmat. L'alcaldessa ha qualificat la situació de "lamentable" i anima tothom a sortir al carrer per participar en una de les festes més importants de Catalunya.