L'antic castell fortí de Sant Julià de Ramis obrirà portes a mitjan juny convertit en La Fortalesa, un projecte museístic i hoteler que neix de la mà de l'empresa familiar barcelonina D'OR Joiers.

Des que l'any 2002 van comprar aquest edifici, declarat bé cultural d´interès nacional, han invertit 14 milions en l'espai.

D'una banda, compta amb el D'Or Museum, un museu de joiera i art de prop de 6.000 metres quadrats repartits en tres plantes on es vol «dignificar» la feina dels artesans a Catalunya i donar a conèixer el «món complex» de les joies i les pedres precioses, va explicar ahir el seu impulsor, Ramón López, segons el qual «no hi ha cap més museu d´aquestes característiques a Catalunya».

D'altra banda, inclou el Sants Metges Hotel, de cinc estrelles, amb quinze habitacions de 300 a 400 euros la nit, una zona d'spa, piscina i un heliport.

Al capdavant de l'oferta gastronòmica dels dos restaurants (el del museu i el de l´hotel) hi ha el xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin, on fusionarà la cuina tradicional amb accent gironí amb l'avantguarda. Amb la posada en marxa de l'activitat es contractaran unes seixanta persones.

Cruz va explicar que ha «traslladat» la manera de fer de l'A Tempo que tenia a Barcelona amb el grup ABaC, i que s'oferirà un únic menú i que serà un show-cooking on els cuiners faran de cambrers i elaboraran el 80% dels plats davant dels comensals.

El projecte es va donar a conèixer ahir a les mateixes instal·lacions. «Les gemmes i les pedres precioses són el fil conductor de La Fortalesa» on es fusionen diferents elements com ara «la cultura, el turisme, l'art, les joies, la gastronomia i molt especialment el patrimoni», va explicar la directora de comunicació, Neus Vila.

L'espai, de tres plantes, no fa un recorregut cronològic de la història de la joieria sinó que inclou disset sales que expliquen l'art de la joieria, orfebreria, gemmologia, argenteria i art contemporani. Són propostes que van des del Modernisme, passant per les avantguardes del segle XX i els cor­rents més actuals, amb noms com Amador Braojos i Elsa Peretti.

Entre les exposicions temporals hi haurà una sala dedicada a l'univers de l'escultor Apel·les Fenosa i una altra amb una selecció de peces del polifacètic Josep Maria Subirachs, autor de la façana de la Passió de la Sagrada Família.

Algunes de les col·leccions que s'exposaran són fruit de la col·laboració de particulars i també del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORG).

El museu té espai per a actes, un auditori a sota d'una cúpula i un restaurant cafeteria.

En un edifici nou, ubicat a mig camí del fossat del Castell, s'ha construït l'Espai Quim Hereu, l'artista gironí impulsor del moviment de l'«estrambotisme» que fusiona el «seny i la rauxa». Hereu mostrarà als visitants com és el seu procés creatiu.

De l'altra, inclou el Sants Metges Hotel de cinc estrelles amb quinze habitacions, una zona d'spa i piscina i un heliport. Al capdavant de l'oferta gastronòmica dels dos restaurants (museu i hotel) hi ha el xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin, on fusionarà la cuina tradicional amb accent gironí amb l'avantguarda. Amb la posada en marxa de l'activitat es contractaran unes seixanta persones.

Entrades a 5 i 10 euros

Les entrades del museu costaran 10 euros de tarifa general amb tarifes reduïdes 5 euros.