La situació política de Catalu­nya ha fet caure un 8% el nombre de visitants dels Museus Dalí durant l'últim trimestre del 2017, segons interpretació de la Fundació Gala Dalí.

El secretari general de la Fundació, Lluís Peñuelas, va explicar ahir que durant els nou primers mesos de l'any passat el nombre de visites va augmentar en un 8% respecte de l'any anterior, però durant els darrers tres mesos, a partir de l'octubre, la xifra va baixar fins a situar-se a vuit punts negatius respecte del 2016.

Malgrat això, el còmput global de 2017 s'ha tancat amb dades positives. El nombre de visitants al triangle dalinià va créixer l'any passat en un 5,56%, amb 1.444.853 visitants.

El president de la fundació, Jordi Mercader, va anunciar que elaboraran un pla estratègic per als propers cinc anys amb l'objectiu de potenciar el museu de Figueres i que estan preparant un esdeveniment en aquest sentit per al 2020. Per la seva banda, el gerent de la institució, Joan Manuel Sevillano, va dir que continuaran amb l'aposta pel mercat xinès per tal de consolidar-se al país asiàtic.

Dels 1.444.853 visitants dels museus Dalí, 1.207.149 s'han concentrat al Teatre-Museu Dalí de Figueres; 88.341 al Castell Gala Dalí de Púbol i 149.363 a la Casa-Museu Dalí de Portlligat, a Cadaqués.

El descens de visitants es va notar a partir de l'1 d'octubre (coincidint amb el referèndum) i fins al desembre. Es tracta sobretot de visitants provinents de l'Estat espanyol i de França.

Peñuelas va assegurar que aquesta tendència s'ha mantingut durant el primer trimestre d'aquest any, sobretot propiciada per grups d'estudiants francesos i italians que van fer les reserves el mes d'octubre i que, finalment, no els han visitat.

En xifres globals, la baixada durant aquests primers tres mesos de l'any ha estat del 3,5% i afecta majoritàriament al museu de Figueres. Tot i això, durant aquest mes de maig les xifres s'estan recuperant.

A nivell econòmic, els museus han tingut un excedent d'uns 3,3 milions i han invertit 3,6 milions en l'adquisició de pintures i obres gràfiques, 581,066,98 euros dels quals a millorar les condicions de conservació, exposició i administració del patrimoni cultural.

Entre les actuacions realitzades, destaquen la rehabilitació integral de la sortida del museu de Figueres, la de la sala d'obres mestres i la reforma parcial de la botiga principal del museu. També s'ha rehabilitat l'habitació de Gala i s'ha creat un nou espai expositiu a Púbol. A Portlligat, s'ha reformat el Saló del Tro, entre d'altres.

Durant la presentació de la memòria de 2017, el nou president de la fundació, Jordi Mercader, va anunciar que elaboraran un pla estratègic per donar un nou impuls a la institució i potenciar la seva presència a Figueres. Va avançar que estan preparant un esdeveniment a la ciutat per al 2020. La iniciativa comptarà amb una «dimensió expositiva», va dir Mercader.