La cantant i actriu María Dolores Pradera ha mort aquest dilluns a Madrid, la seva ciutat natal, als 93 anys d'edat. Pradera tenia rere seu una llarga trajectòria artística de gairebé 70 anys i 40 discos, i al llarg de la seva carrera va recollir nombrosos premis i distincions, entre ells un Grammy a l'Excel·lència Artística per tota la seva carrera professional l'any 2008.

A més, la cantant va rebre el Premi Nacional de Teatre, la Medalla d'Or de les Belles Arts, l'Encomienda de l'Ordre d'Isabel la Catòlica, la medalla de Madrid al Mèrit Artístic o la medalla d'Or de Madrid al Mèrit Artístic.

La seva carrera artística va començar al cinema el 1941 com a extra en la pel·lícula "Porque te vi llorar", encara que també va actuar en teatre amb versions de "La Celestina", "Maria Pineda" o "Fortunata y Jacinta", però va ser en la seva faceta de cantant on va collir el seu major èxit i va aconseguir la seva fama internacional.

El seu primer disc va arribar al novembre de 1960 i en la seva trajectòria musical -gran part d'ella unida als Sabandeños- està present l'obra de Chabuca, Horacio Guaraní, Mercedes Sosa, Sánchez Ferlosio, Amancio Prada o Carles Cano. Entre els seus èxits es troben "Amarraditos", "La flor de la canela", "El rosario", "Que te vaya bonito" o "Caballo prieto azabache".

La cantant era membre honorífic del Fòrum Iberoamericà de les Arts, institució que li va tributar un homenatge el 2011. A nivell personal, va estar casada amb l'actor Fernando Fernán Gómez, dotze anys i amb ell va tenir dos fills, Elena i Fernando.