el Premi Crexells de literatura que atorga l'Ateneu Barcelonès augmenta les últimes hores: Vuit dels onze escriptors aspirants al Premi Crexells, el premi literari de l'Ateneu Barcelonès, s'han retirat després que el jurat decidís incorporar diversos finalistes més, circumstància no prevista en les bases del premi.

Aquest matí l'escriptora Tina Vallès anunciava que retirar la seva novel·la 'La memòria de l'arbre' de la llista de finalistes del premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès. Així ho ha decidit Vallès després que es donés a conèixer que el jurat d'experts del XLVII Premi Crexells va acordar incorporar a la llista de set finalistes, entre els quals hi havia el llibre de Vallès, quatre obres més.

L'escriptor empordanès Vicenç Pagès, que també ha estat considerat finalista pel jurat per la seva novel·la 'Robinson', ha intervingut a la polèmica amb un tuit crític:

La decisió es va prendre per la "molt baixa" participació en la votació popular, que no ha arribat al 4% dels socis. En aquest sentit, Vallès ha fet aquest anunci "en veure que no es respecten les bases del premi en adonar-me, arran de la vostra comunicació d'avui, que la participació popular ha sigut escassíssima (4%)".

L'escriptora s'ha dirigit a l'Ateneu Barcelonès i en concret als responsables del premi Crexells 2018. "Vaig saber per mitjà de Twitter que era finalista del premi Crexells, així que espero que no us sabrà greu que faci servir el mateix mitjà per comunicar-vos la meva decisió".

Vallès ha volgut deixar clar que tots els finalistes li mereixen el màxim respecte i ha considerat que la darrera decisió presa "no afavoreix ningú, ni els autors, ni el premi, ni els socis de l'Ateneu ni els clubs de lectura de les biblioteques que hi ha votat. Pensem-hi", ha conclòs.

La decisió del jurat es va prendre per unanimitat dels presents i prèvia deliberació sobre la llista d'aspirants. A la reunió hi van assistir Valèria Gaillard, Lluïsa Julià, Miquel de Palol, Xavier Pla i Enric Sòria. Carme Riera i Rafael Argullol no hi van assistir.

La trobada va comptar amb la presència de la vicepresidenta primera de l'Ateneu, Gemma Calvet, que va actuar com a secretària. Així, les quatre obres que es van incorporar a la llista de finalistes són 'Els estranys', de Raül Garrigasaït; 'Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents', de Josep Lluís Badal; 'Aventures i desventures de l'insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la nova Catalunya', de Max Besora, i 'Robinson', de Vicenç Pagès Jordà.

El passat 4 de maig es va donar a conèixer que amb un total de 174 vots, les obres més votades, i que anaven a concórrer als premis, eren 'Des del balcó' de Teresa Muñoz (Amsterdam), 'El camí de les aigües' de Carme Martí (Amsterdam), 'Els vells amics' de Sílvia Soler (Columna), 'Escacs d´amor i de mort' de Marcel Fité (Edicions Salòria), 'La memòria de l´arbre' de Tina Vallès (Llibres Anagrama), 'L´olor de la seva pell' d´Alfons Cama (Editorial Gregal) i 'L´últim passatge de Walter Benjamin' d´Enric Umbert (Edicions 62).