Quadres, llibres, fotografies i vestits protagonitzen l´exposició pòstuma dedicada a la figura de Carmen Mateu, fundadora i presidenta del Festival Internacional de Música Castell de Peralada fins la seva mort el gener passat. L´exposició Carmen Mateu, el llegat de les arts es va inaugurar ahir a la biblioteca del Castell per homenatjar la figura de la destacada mecenes, difusora, col·leccionista i dinamitzadora cultural.

S´hi exposa material des de la seva infància i formació, passant per premis i fins arribar al Festival de Peralada. L´exposició s´inicia amb el primer quadre que el seu pare li va regalar i on es representa una nena amb un lloro. La mostra compta amb altres peces d´art com un Ramon Casas titulat Hivern (1904) que lluïa al seu menjador, un retrat de Vicente López -considerat el millor retratista del segle XIX- o un Crist de l´italià Filippino Lippi.

«La meva mare duia el col·leccionisme a la sang», diu la seva filla i actual presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué Mateu, per a qui l´exposició és «molt emotiva».

La mostra que acull la Biblioteca és un recorregut per la vida de Mateu i inclou la visita, per primer cop, al despatx del seu pare, Miguel Mateu, on hi ha exposats quatre vestits rellevants, com ara el que va lluir el dia del seu casament.

Però la figura de Carmen Mateu és indivisible de la música i la seva passió per tot allò relacionat amb l´art la va portar, juntament amb el seu marit Artur Suqué, a fundar el Festival Castell de Peralada. Mateu va forjar un certamen «de caràcter internacional però sense perdre mai aquest to de proximitat», assenyala Oriol Aguilà, director del Festival. «Havien somiat de posar al bell mig del Mediterrani un festival de referència», insisteix. La mostra inclou cartells del festival i fotografies signades per artistes que Mateu admirava com Joan Manuel Ser­rat, Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Ainhoa Arteta o Josep Carreras. A més, de Carmen Mateu en destacà la seva aposta pel «risc», ja que va defensar les noves produccions, el talent jove i altres encàrrecs propis sense tenir cap garantia d´èxit.

El col·leccionisme a la sang

Era una col·leccionista nata i, tal com va explicar la seva filla, poc després de casar-se va començar a recopilar menús de restaurants signats pels seus xefs i més endavant va traslladar aquest afany als programes del Liceu. «No volíem fer una exposició antològica», ha matisat el director del Museu Castell de Peralada, Jaime Barrachina, sinó centrar-se en la seva relació amb les arts. Tot i això, la mostra traspassa la seva etapa adulta i mostra, entre d´altres, una jove Carmenchu -com l´anomena Bar­rachina- aprenent ballet.

La Biblioteca del Castell de Peralada acollirà la mostra durant un any la qual permet descobrir les aportacions del tàndem Càrmen Mateu - Artur Suqué al patrimoni artístic cultural i musicial. La Biblioteca és un emblema del llegat de Carmen Mateu, que ha fet créixer fins als 100.000 volums la col·lecció que va heretar del seu pare, Miguel Mateu.