Ramon Alcoberro Pericay, Joan Lluís Alegret Tejero, Joan Manuel del Pozo Àlvarez, Àngel Duarte Montserrat, Montserrat Escartín Gual, Anna Maria Garcia Rovira, Joaquim Nadal Farreras, Maria Assumpció Roig Torrentó i Narcís Soler Masferrer.

Són nou pesos pesants no només de la docència i la recerca dels estudis de Lletres de la UdG, sinó també de les feines de gestió i, en alguns casos, dels equips de govern de la universitat. Aquest curs es jubilen i per això la Facultat de Lletres els va brindar ahir un homenatge.

Tots ells han format part de la generació que va contribuir a la fundació de la Universitat de Girona Una generació que va tenir el seu protagonisme en els anys de la derogació del franquisme, els anys de la Transició política a la democràcia, i que van contribuir a sentar els fonaments de l'edifici universitari que Girona té avui, tant físics com acadèmics.

Molts es van formar a la Universitat Autònoma de Barcelona i van començar l'exercidi de la docència a l'Estudi General de Girona, com a professors contractats per l'Autònoma, en el que va ser el procés embrionari de la UdG.

El seu adeu a les aules es produeix al llarg d'aquest curs, però no és en tots els casos definitiu, ja que hi ha l'opció de continuar assumint algunes tasques com a professor emèrit.

La Facultat de Lletres, conscient del valor i la feina feta per aquesta generació de professors històrics, ha volgut retre'ls homenatge i per això ahir se'ls va convidar a un acte que va incloure un parlament del rector, Quim Salvi, i una conferència de l'exrector Josep Maria Nadal, que precisament també forma part d'aquesta generació, encara que la jubilació en el seu cas s'esdevindrà el curs vinent.

L'acte es va celebrar a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres i també va incloure una petita lectura dramatitzada a càrrec de l'Aula de Teatre de la UdG i un sopar al claustre gòtic de Lletres, antic convent de Sant Domènec.

El degà de Lletres, Àngel Quintana, va explicar abans de l'acte que perdre en un curs nou pesos pesants, cinc d'ells d'Història, és «un cop fort», però va aclarir que la Facultat està preparada perquè és una de les que té una més llarga tradició de la UdG i va ser una de les primeres a consolidar places de catedràtic. Són catedràtics quatre dels que es jubilen: Nadal, Duarte, Soler i Anna M. Garcia.

«Soc optimista», va dir Quintana, respecte a la capacitat de la Facultat per «adaptar-se als nous temps i anar trobant relleus» per a aquesta generació que ara diu adeu, i amb l'adeu brinda també noves oportunitats als professors que pugen.

En aquest moments hi ha a Lletres tres catedràtics acreditats que podran ocupar la plaça quan la UdG la convoqui. Caldrà seguir el procediment legal.