El Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí enceta la programació estival a partir d'avui amb un homenatge als 90 anys del fotògraf italià Frank Horvat, reconegut a la dècada dels 50 i 60 per aparèixer a un gran nombre de revistes de moda.

La mostra ha estat elaborada pel mateix Horvat i pel president de la Fundació Vila Casas, que gestiona el museu empordanès.

L'exposició de Horvat està formada per 80 fotografies que van des del 1946 al 1997. En elles es mostra una evolució de l'artista «que intenta alliberar-se per torbar-se a ell mateix», tal com explica la directora d'art de la fundació, Glòria Bosch.

Segons Bosch, Horvat mai ha «pogut defugir dels clixés» i per això sempre ha estat reconegut com un fotògraf vinculat a la moda. Però en aquesta mostra hi haurà retrats, fotografies documentals i escenes artístiques que ajuden a mostrar altres disciplines fotogràfiques que ha practicat Horvat.

A més, també es podrà visitar una mostra de les fotografies de Carles Fontserè a la ciutat de Londres durant els anys 60 en què el reconegut cartellista intenta mostrar l'optimisme de la capital britànica en captures d'escenes quotidianes. De Fontserè s'exhibeixen 47 fotografies fetes durant una visita a Londres el 1963. Les comissàries de la mostra, Natàlia Chocarro i Mercè Vila, han volgut recrear «un viatge literal» a la capital britànica a partir d'un vinil instal·lat al terra de la sala amb el mapa de la ciutat als anys seixanta. D'aquesta manera, el visitant podrà situar el punt exacte en què Fontserè va fer cadascuna de les fotografies exposades.

Una tercera exposició de Jordi Guillumet i Mònica Roselló mostrarà com una esponja o un ratllador de formatge poden simular uns gratacels d'una ciutat.

Totes les exposicions es podran veure al Museu Palau Solterra a partir d'avui i fins al 25 de novembre.K