La baixada de l'IVA del cinema del 21 al 10 per cent ha de provocar una disminució en l'import de les entrades de 0,66 euros de mitjana, de manera que el preu en els caps de setmana i festius passaria dels 7,31 euros actuals a 6,65 euros, segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció.

L'associació espera que el sector de la distribució repercuteixi de forma immediata la baixada de l'IVA al preu de totes les seves modalitats d'entrades quan entri en vigor després de la seva publicació al BOE. En aquest sentit, ha assenyalat que FACUA vigilarà l'aplicació de la baixada de forma proporcional a la disminució de l'IVA.

En cas de detectar que certes empreses del sector no redueixin els preus o ho facin menys del que correspon, el denunciarà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè investigui si s'han produït acords il·legals.

En concret, segons l'últim estudi anual de FACUA sobre els preus de les entrades de cinema a Espanya, realitzat al gener i febrer de 2018, el preu mitjà en dies feiners és de 6,96 euros, davant dels 7,31 dels caps de setmana i festius, els de major afluència de públic. Amb la baixada de l'IVA, aquests preus haurien de passar a 6,33 i 6,65 euros, respectivament.

L'anàlisi de l'associació s'ha realitzat aquest any sobre els preus de 115 cinemes en 47 capitals de província i en les dues ciutats autònomes.