El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag), que enguany se celebrarà del 28 d´agost a l´1 de setembre, inclourà 30 companyies procedents de l'Argentina, Bèlgica, Brasil, Cuba, Itàlia, França, Marroc, Mèxic, Xile, juntament amb d'altres de Catalunya i l'Estat espanyol.

Es calcula que hi participaran unes 280 persones. En aquesta nova edició es representaran 34 espectacles a Girona i deu més als diferents municipis participants de la demarcació. Dos d'aquests espectacles són coproduccions del certamen amb la participació d'actors catalans amb d'altres del Marroc i Andalusia.

Una de les novetats és que el teatre amateur també arribarà al barri Pla de Palau-Sant Pau de Girona seguint així amb l'aposta per obrir-ho a diferents punts de la ciutat. També es manté el Fitag Terrassa Nits al Pati de la Casa de Cultura.

El Fitag aixecarà el teló el pròxim 28 d'agost amb l'espectacle Europa, al Teatre Municipal de Girona. Es tracta d'un muntatge musical produït entre Cràdula Teatre de Cassà de la Selva i el Cor Preludi.

L'endemà, es representarà El serio soy yo, del grup cubà Cuentero, l'espectacle del país convidat en aquesta nova edició. Serà al CaixaForum. Es tracta d'un muntatge de narració oral basat en contes tradicionals cubans on apareix el característic humor dels camperols del país.

Les dues coproduccions del certamen, Exercices sur la liberté i Exercices sur la liberté Los francisquitosenllacen Catalunya amb el Marroc i també amb Andalusia. A més, es continua apostant per les propostes escèniques del Fitag El Galliner, un espai on els alumnes d´aquesta escola presentaran les millors propostes de Distrets (muntatges breus creats pels alumnes) d´aquest curs.

El Fitag es fa a diferents espais de la ciutat de Girona: Auditori Viader i Pati de la Casa de Cultura; pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, centre cultural La Mercè, teatre Municipal, sala La Planeta, cinema Truffaut i el pati del Caixa Fòrum.

Aquest any, seguint en la línia de l'any passat de fer-lo arribar a barris gironins, s'ha decidit incloure el del Pla de Palau -Santa Pau. També es manté el Fitag Terrassa Nits al Pati de la Casa de Cultura.

Per altra banda, algunes funcions també es faran a deu municipis més. Es tracta de Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres.

El FITAG Municipis implica també que grups teatrals del territori acullin companyies d'altres països. Entre els objectius del festival hi ha el de fomentar els intercanvis culturals i la col·laboració en projectes internacionals i promocionar grups gironins arreu del món.

Participació i cohesió social

En el decurs de l´acte de presentació d´ahir, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va assenyalar que el Fitag «arriba a la majoria d'edat convertit en un referent del teatre amateur a escala internacional», alhora que va destacar la «gran tasca per fomentar el teixit associatiu, la participació i la cohesió social mitjançant la cultura».

La directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona, Carme Renedo, va explicar que de nou la Xarxa de Teatres d´Ateneus de Catalunya se suma al festival amb l´objectiu de potenciar i difondre el teatre que es fa a Catalunya.

I va assenyalar que «el teatre amateur és el teatre que estima la cultura, les arrels i la llengua del país». Per la seva banda, la segona tinenta d'alcaldia de Girona, Maria Àngels Planas, va elogiar el fet que arribi també al barri de Sant Pau per seguir «descentralitzant» la cultura i fer-la arribar a més gent.