Les excavacions dins el Curs Internacional d'Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses han posat al descobert el carrer Major que travessava la població durant l'època medieval i algunes cases que el flanquejaven. El curs ha finalitzat aquesta setmana.

Tretze estudiants d'arqueologia de diferents universitats de Catalunya, França i Itàlia han participat del curs organitzat des de la Càtedra Roses d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Roses.

Han treballat des d'objectius científics, educatius i patrimonials.

En l'àmbit científic es pretenia aprofundir en el coneixement de la trama urbana de la Roses medieval. Es buscava la ubicació del que havia estat el principal eix de comunicació, el carrer Major, una llarga via que travessava de nord a sud el municipi.

El carrer, que s'ha localitzat, també connectava amb el portal Major (al sud) amb la zona del monestir de Santa Maria (al nord).

Els treballs han permès excavar una superfície superior als 250 metres quadrats localitzant el carrer i les traces d'algunes cases que el flanquejaven.

Segons l'Ajuntament, també s'ha documentat l'aprofitmaent de la seva traça i d'algunes cases un cop la vila ja era abandonada per part del conjunt d'edificis de la fortalesa militar. La casa del Governador de la fortalesa, per exemple, es va construir a la banda oest del carrer respectant l´alineació urbanística anterior.

Des del punt de vista patrimonial el Curs també tenia l´objectiu d´anar posant al descobert la traça de la població medieval per tal d´anar-la incorporant- després dels corresponents treballs de consolidació- al ric patrimoni arqueològic de la Ciutadella.

El tercer objectiu, i nucli central del Curs, era el formatiu. Els estudiants no solament han participat en les tasques d´excavació de camp, mitjançant la realització de tasques d´excavació, documentació del registre arqueològic i dibuix d´estructures, sinó que han realitzat també pràctiques de laboratori, en aspectes com la classificació i documentació dels materials.

Per al curs de l´any 2019 s´ha previst la incorporació d´alguns estudiants de restauració de l´Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya perquè facin pràctiques de consolidació i restauració dels espais que la pròpia excavació va posant al descobert.