A partir d´avui i fins al 14 d´octubre, gràcies a la X Biennal de Fotografia, el municipi baix-empordanès de Palafrugell es convertirà en una apassionant galeria que acollirà nombroses exposicions dedicades al fotoperiodisme. L´esdeveniment pretén ser, des del seu naixement, un homenatge al fotògraf Xavier Miserachs, tot un referent en aquest camp artístic.

En total, la Biennal agruparà onze exposicions repartides en sis espais de la localitat, alguns d´aquests, antics edificis de la indústria surera avui convertits en equipaments culturals. Pel que fa als artistes, el que destaca més pel seu prestigi internacional, probablement és Henri Cartier-Bresson. La Biennal ha preparat Fotografiar del natural, una selecció de les peces més representatives de l´artista, des dels inicis dels anys 30 i fins als 70. Es podrà veure al Museu del Suro.

Un altre exemple és Ecosistema (19+1). Fotografia en els límits, una exposició situada a la Bòbila Vella i preparada per Samuel Aranda expressament per a l´ocasió. La mostra repassa els 20 anys de carrera d´un fotògraf que ha documentat conflictes, migracions i temàtiques socials d´arreu del món, especialment al Pròxim Orient i Àfrica.

A més, Atín Aya, Sandra Balsells, Lorenzo Meloni, Maria Contreras Coll, Joan Alvado, Josep Esquirol, Jaume Ferrer i Miquel Dewever-Plana seran els altres artistes escollits per a aquesta entrega.

La Biennal té com a objectiu donar a conèixer el treball de grans figures de l´univers de la fotografia, però també pretén donar suport a l´obra de joves fotògrafs. En cada edició, es descobreix el treball d´un artista anònim de la comarca.

Tribut a Xavier Miserachs

L´actual edició coincideix amb el vintè aniversari de la mort de Xavier Miserachs, «un dels més coneguts i talentosos fotoperiodistes d´aquest país», segons Maria Plana, organitzadora de la Biennal. Tot va començar quan els veïns i veïnes de Palafrugell van decidir honorar la figura del fotògraf, després de la seva mort, l´any 1998. En aquesta línia la Biennal oferirà Costa Brava Show, una mostra inèdita de Miserachs que es podrà visitar a La Galeria, amb fotografies que remeten als primers anys del turisme al país i a la relació amb les formes de vida més tradicionals, amb una mirada documental i irònica.

«Aquesta és una entrega especial, perquè la Biennal compleix 10 edicions i perquè s´ha portat part de l´obra de Cartier-Bresson, un dels artistes més importants del segle XX. En definitiva, serà una edició de luxe», afirma Maria Plana. La Biennal inclourà un seguit d´activitats paral·leles entre les quals destaquen una conferència de Xavier Antich o l´obra de teatre El color de la llum de Ferran Joanmiquel. També s´ha optat per allargar, un mes i mig més, la vida expositiva de la Biennal respecte passades edicions. «Ben mirat, trobar un esdeveniment d´aquest tipus, amb una fotografia d´aquesta qualitat, en una localitat com Palafrugell, és de bojos, en el millor dels sentits», reconeix Plana. L´entrada té un cost de 8 €, i permetrà accedir a les diferents instal·lacions.