L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro recupera i excava l'estellador de la riera de Pedralta, i l'incorpora al patrimoni del municipi. L'estellador, amb una estructura complexa i de possible origen medieval, s'ha de relacionar amb les estructures externes associades als molins de corrent que es conserven al municipi. La campanya, que s'ha realitzat durant el mes de juliol, tenia per objectiu «posar en valor un element important i poc conegut del patrimoni del municipi», ha recordat l'alcalde, Xavier Sala.

Arran de l'excavació de la totalitat de l'estructura de l'estellador, a càrrec de l'empresa Baula Recerca Arqueològica i amb el suport de la brigada municipal, es pot assegurar que es tractava de la part exterior d'un molí fariner. S'ha pogut documentar un estellador doble, amb una comporta inferior i una superior, una resclosa i la bassa del molí. Es tracta d'una estructura complexa, amb almenys dues fases cronològiques ben diferenciades, segons les conclusions de les excavacions. Una primera on el cabal de l'aigua es regularia amb la comporta de l'estellador inferior, amb una capacitat energètica més minsa i, una segona a on s'aixecaria la caiguda del salt de l'aigua amb la construcció de la resclosa, de l'estellador superior i de la bassa.

La necessitat d'aconseguir més potència energètica es vincularia amb un creixement demogràfic de la zona i amb la necessitat de l'obtenció de més farina.