Girona ret tribut a L'escultura de Colom, una obra de l'artista jueu Frank Meisler que explica la dualitat de la vida a través de les dues ordres dictades, successivament, pels Reis Catòlics el 30 i el 31 de març de 1492, la primera d'expulsió dels jueus i la segona d'autorització del viatge de Cristòfor Colom al Nou Món per descobrir noves terres. La inauguració ahir d'una placa d'homenatge a l'artista, traspassat ara fa sis mesos, va donar el tret de sortida a les Jornades Europees de la Cultura Jueva 2018 a Girona, aquest any dedicades a la riquesa de la tradició oral d'explicar històries. L'escultura, obra de l'any 1994, considerada una de les més importants de l'artista, es pot contemplar al pati del Museu d'Història dels Jueus de Girona, a partir d'ara amb la placa d'homenatge a la seva base. Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, va destacar que Frank Meisler de jove va poder escapar pels pèls de l'holocaust nazi i d'adult va saber elaborar amb el seu art «un missatge optimista i positiu».

El tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, i el representant de la família de Frank Meisler, Michael Stark, també van participar a l'acte.

Frank Meisler (1925-2018) va néixer a la ciutat lliure de Danzig (actualment la ciutat polonesa de Gdansk) en una família jueva i, amb tretze anys, va poder escapar del nazisme l'agost de 1939 a través dels anomenats «Kindertransport», que el van portar amb catorze infants jueus més fins a Londres. La resta de la seva família va morir a l'Holocaust. Meisler va créixer a Anglaterra, es va graduar en Arquitectura a la Universitat de Manchester i es va traslladar a Israel l'any 1956, on va viure fins que va morir, el mes de març passat.