La Fundació Mies van der Rohe ha inaugurat a Madrid l'exposició Spanish Architectures. Crónica desde Europa, una mostra de les més de 300 obres construïdes a l'Estat espanyol, o per arquitectes espanyols a Europa, que han estat nominades al Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe durant els seus 30 anys d'història.

La mostra, comissariada per Ivan Blasi i Anna Sala Giralt, i que inclou tretze obres situades a les comarques gironines, es podrà visitar fins el 28 d'octubre a la Sala d'Exposicions La Arquería de los Nuevos Ministerios de Madrid.

Entre les obres construïdes a Girona hi ha la Casa Collage del carrer de la Força, obra de Bosch+Capdeferro, que va rebre el Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe a l'arquitecte emergent. També hi ha l'edifici del Banc d'Espanya, la Casa i Estudi Fotogràfic, la Casa Porxo, CEIP Annexa Joan Puigbert, Biblioteca Pública de Girona, Casa MMMMMS, el Club Nàutic de l'Estartit, el Par de Pedra Tosca de Les Preses, l'Estadi d'Atletisme Tussols-Basil d'Olot, les Caves Bell-lloc de Palamós, la Rehabilitació del Monestir de Sant Pere de Roda al Port de la Selva, i el Centre Recreatiu i Cultural de Riudaura.

L'exhibició presenta mitjançant maquetes, fotos, vídeos i plafons, un recorregut arquitectònic a través d'obres analitzades i debatudes per jurats internacionals que han contribuït al reconeixement i divulgació de l'arquitectura espanyola contemporània, a la qual l'han considerat mereixedora del Premi en 7 ocasions.

La primera va ser al 1992 amb el Pavelló Olímpic de Badalona de Bonell i Rius. A continuació al 2001 el Kursaal a Sant Sebastià de Moneo i al 2007 el MUSAC a Lleó, de Mansilla+Tuñon. Al 2011, 2013 i 2015, el premi a l'arquitecte emergent va ser per a l'esmentada Casa Collage de Ramon Bosch i Bet Capdeferro, el Red Bull Music Academy / Nave de Música Matadero Madrid de Langarita+Navarro i la Casa Luz, Cilleros, d'Arquitectura-G, respectivament.

Al 2015 el Premi va ser per Filarmónica de Szczecin a Polònia, obra de l'estudi Barozzi/Veiga, amb seu a Barcelona. De totes les obres exposades, 99 estan ubicades a Catalunya: 74 a Barcelona, 13 a Girona, 8 a Tarragona i 4 a Lleida.

Aquestes arquitectures, construïdes en moments diferents de la història europea contemporània, «han tingut una influència més enllà de les fronteres espanyoles i han estat lligades a grans esdeveniments com les Expos i els Jocs Olímpics, l'aplicació dels fons estructurals i de cohesió de la Unió Europea i a decisions polítiques que ajuden a millorar la qualitat del territori», ha informat la Fundació van der Rohe en un comunicat.

En paraules del comissari de l'exposició Ivan Blasi: «Es tracta d'una exposició en la qual podem comprendre millor la manera en què ha canviat el territori espanyol en els últims 30 anys a partir de les 7 obres guanyadores del Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe. És la primera vegada que podem veure tantes obres de gran qualitat de forma conjunta i, amb certa distància crítica, començar a discutir sobre l'arquitectura contemporània».