En la seva recerca d'autors internacionals emergents, Consol Ribas i Lluís Llamas, ànimes del festival Pepe Sales de Girona, han detectat que Corea despunta amb força com una potència cultural, i han quedat captivats per l'obra i la figura de Yi Sang (1910-1937), un pioner del surrealisme a l'Àsia que va festejar amb la mort en plena joventut.

La condició de «poeta maleït» del seu temps converteix Yi Sang, amb prou feines traduït a l'espanyol, en un candicat idoni per rebre els honors del Pepe Sales, que celebrarà la seva dotzena edició a Girona a finals de gener i primers de febrer del 2019, amb una programació encara pendent de confirmar, però que, segons els organitzadors, inclourà cinema, exposicions, dansa, música i tota mena de disciplines artístiques, com és habitual en aquest festival.

«Corea [del Sud] està apostant fort per la cultura», avisa Lluís Llamas, i Consol Ribas assegura que els coreans són «una potència emergent; són molt originals i han passat de ser subordinats del Japó a la modernitat més radical».

Per primera vegada, doncs, el Pepe Sales estarà consagrat a un creador asiàtic, després que en la passada edició homenatgés la mexicana Elena Garro, el 2016 es consagrés al xilè establert a Girona Roberto Bolaño, després de dedicar al francès Jean Genet l'edició del 2015.

«La ploma és la meva espasa», va deixar escrit Yi Sang, poeta que dominava la llengua anglesa i la francesa, i que va gaudir d'una formació europea que li va permetre ser l'introductor al seu país de les avantguardes artístiques que enlluernaven Occident.

Kim Hae-gyeong, que més tard va adoptar el nom literari de Yi Sang -«estrany», en coreà-, va néixer a Seül el 20 d'agost de 2010. Dos dies després del seu naixement, Japó va ocupar militarment Corea, seguint una política expansionista per tot el sud-est asiàtic.

L'imperi del sol ponent van imposar una política de vassallatge i d'eliminació de les arrels culturals als territoris annexionats, la supressió de la seva identitat històrica.

En aquest context, Yi Sang es va graduar en Enginyeria Arquitectònica a la Universitat de Seül, compaginant els estudis amb la seva passió per la pintura i l'escriptura.

Finalitzats els estudis, es va instal·lar a Tòquio i va aconseguir un càrrec important com a arquitecte del govern colonial. En aquella època va començar a publicar a revistes literàries, però no va veure en vida la seva obra publicada en format de llibre.

Tuberculós i pres polític

L'any 1931 li van diagnosticar una tuberculosi, malaltia aleshores incurable. La seva vida va fer un tomb: va deixar la feina i va coneixer els sectors més marginals de la ciutat, fet que quedaria reflectit a la seva obra.

A partir d'aquest moment es va dedicar completament a la literatura. L'any 1936, tot i la seva malaltia, va ser empresonat a Tòquio pels escrits de marcat caràcter polític que difonia. Va morir un any més tard.