15 de setembre de 2018
15.09.2018

El CaixaForum Girona posa a debat la història de l'espionatge d'entreguerres

Un cicle que començarà dimarts vol analitzar fins a quin punt l'espionatge va esdevenir una de les forces decisives

15.09.2018 | 01:43
El CaixaForum Girona posa a debat la història de l'espionatge d'entreguerres

El CaixaForum Girona estrenarà dimarts vinent el cicle d'història L'espionatge d'entreguerres, que indagarà sobre fins a quin punt l'espionatge ha estat una de les forces influents en els esdeveniments d'entreguerres.

Des del 18 de setembre i fins el 16 d'octubre, CaixaForum Girona acollirà diferents experts en història que analitzaran què va passar durant els vint anys que transcorren entre el final de la Primera Guerra Mundial i l'inici de la Segona Guerra Mundial, posant èmfasi sobre les forces profundes i les grans estructures de la política exterior. Els especialistes convidats traçaran un recorregut amb l'objectiu d'analitzar i desenvolupar les tècniques i els serveis d'intel·ligència que es van desenvolupar a Europa durant totes dues dècades.

El cicle s'inaugurarà dimarts dia 18 amb la conferència Proclamant la pau i preparant la guerra de José Luis García Delgado, catedràtic d'Estructura econòmica de la Universidad Complutense de Madrid, qui explicarà com els anys 20 van ser anys de prosperitat superficial, seguits d'un desastre econòmic sense precedents.

«En aquell moment, la democràcia avançava gairebé a tot arreu i deu anys després, es va començar a estendre el nou fenomen del totalitarisme», assenyala CaixaForum en un comunicat.

Més endavant, serà el torn de Luis Horrillo Sánchez, historiador i professor; qui explicarà si l'espionatge anglosoviètic va tenir alguna influencia en els esdeveniments entreguerres; mentre que Alfredo López Serrano, també historiador i professor i president de la Federación Española del Profesorado de Historia y Geografia (FEPHG), analitzarà el paper que van tenir en aquell moment els balnearis, un lloc privilegiat per les trobades diplomàtiques tant formals com oficioses.

Fernando García Sanz, investigador del Instituto de Historia del CSIC, abordarà l'espionatge de la postguerra i analitzarà si les conseqüències de la guerra van afectar a les organitzacions dedicades a obtenir informació per mètodes ocults. Per finalitzar, Joan María Thomàs, investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i catedràtic acreditat d'Història contemporània a la Universitat Rovira i Virgili, a més d'acadèmic a la Real Academia de Historia, dissertarà sobre la situació als anys 30, quan el sistema de relacions internacionals es trobava en una profunda crisis, que els dirigia cap a la guerra mundial, amb potències feixistes partidàries d'una política agressiva. «En aquest context, Espanya viurà durant aquests anys una dramàtica guerra civil, amb la qual la mediació internacional hagués estat una bona solució», diu CaixaForum.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona