"Dins de cada refugiat i migrant hi ha un heroi o una heroïna". Aquest és un dels missatges principals de 'Maremar', la nova producció de Dagoll Dagom, tal com ha explicat el seu director, en declaracions a l'ACN, Joan Lluís Bozzo. 'Maremar' és una adaptació de l'obra 'Pèricles, Príncep de Tir' de William Shakespeare, inèdita a Catalunya. Entre d'altres temes, 'Maremar', com ha explicat el seu director, "parla de la pèrdua i el retrobament familiar, el mar com a element que uneix i que condemna i pot ofegar i separar, i el caràcter heroic de les persones que es veuen impulsades a fer aquests trajectes terribles". El muntatge, que s'estrena el pròxim dimecres al Teatre Poliorama, compta amb música inspirada en l'obra de Lluís Llach, amb la direcció musical d´Andreu Gallén i la coreografia d´Ariadna Peya.

La companyia Dagoll Dagom torna amb un nou espectacle i s'atrevirà a portar per primera vegada sobre l'escenari una obra de William Shakespeare en els seus 44 anys de carrera. Bozzo ha assenyalat que el missatge central de 'Maremar' és que "a dins de cada persona que es veu obligada a fugir del seu país, per raons de la guerra i la misèria, hi ha un heroi".

'Maremar' tracta sobre una nena en un camp de refugiats que plora desconsoladament perquè ha perdut als seus pares i es troba amb un personatge fantàstic que la consola explicant-li la història de Pèricles. Ell es va veure obligat a fugir del seu poble i de diferents indrets de la costa del Mediterrani. Durant les seves aventures, Pèricles s'enamora de la filla del rei de Pentàpolis, Thaïsa, amb qui es casa i emprèn la tornada cap a Tir. El seu vaixell naufraga i a la seva dona Thaïsa la llencen al mar creient que és morta després de donar a llum a Marina. Pèricles, desesperat, deixa la seva filla a Tarsus perquè la cuidin Cleó i Dionisa. El cos de Thaïsa apareix a la costa d´Efes, on un metge la fa reviure.

Al cap d'uns anys, Marina es converteix en una jove molt atractiva que provoca la gelosia de Dionisa, la qual conspira per assassinar-la. L'intent fracassa i és raptada pels pirates, Marina acaba en un bordell de Mitilene. Cleó i Dionisa expliquen al rei Pèricles que la seva filla ha mort, fet que el porta a una vida de dol i silenci navegant pels mars. El vaixell de Pèricles arriba per casualitat a Mitilene i el seu governador prova d´alegrar-lo enviant-lo al bordell per a que Marina li canti. Quan aquesta li explica la seva història, Pèricles se n´adona que és la seva filla. A continuació, la deessa Diana fa que Marina, Pèricles i Thaïsa es reuneixin.

Lluís Llach

Pel que fa la música de Lluís Llach, Bozzo ha recalcat que "és una adaptació molt lliure", ja que el músic els hi "va donar permís per manipular la seva música com els assemblés convenient". Andreu Gallén ha estat l'encarregat de convertir les seves cançons en atmòsferes melòdiques durant el transcurs de l'obra.

Repartiment

El repartiment està format per Roger Casamajor, que s'estrena com a protagonista en un musical, Anna Castells, Cisco Cruz, Mercè Martínez, Marc Pujol, Aina Sánchez, Marc Soler, que debuta per primera vegada en teatre professional, Elena Tarrats i Marc Vilajuana.

Roger Casamajor es posa a la pell de Pèricles i, en declaracions a l'ACN, ha dit que "expectatives totes. Tenim un bon espectacle i moltes ganes d'ensenyar-lo i veure què passa". L'obra, ha apuntat, tracta sobre els viatges, fugides i tota la història que va tenir al llarg de la vida del personatge que interpreta. Pèricles era un home que "per motius polítics s'ha d'exiliar" i "arriba un moment que ho perd tot i a partir d'aquesta pèrdua es torna a construir una altra vegada, però durant el viatge es perd moralment i ha de tornar a trobar el valor de la vida".

Mercè Martínez interpreta la Diana i Alcavota. "Sóc el motor de l'obra, la deessa Diana que arriba a una platja i veu què hi ha a les platges europees que és desolació i gent arribant amb pasteres. A través de la ficció els intento canviar l'estat d'ànim que tenen, que estan molt abatuts". Martínez ha assenyalat que a l'obra balla, canta i parla "molt. És molt important dosificar l'energia en aquest muntatge", ha afegit.

Per la seva part, Anna Rosa Cisquella, productora executiva de 'Maremar', ha recordat que fa 40 anys van estrenar 'Antaviana' i 30 que van estrenar 'Mar i cel'. El nou muntatge, ha declarat, és "un repte perquè és un nou format i és una forma de pensar que estan encara enèrgics per fer un espectacle de nova creació".