L'associació LiberPress ha donat a conèixer els guanyadors dels premis que volen ser un reconeixement a aquelles persones i associacions que des de diferents àmbits lluiten per la defensa dels drets humans i les llibertats. En l'edició d'enguany, destaquen noms com el dibuixant i caricaturista nord-americà Peter Kuper per una "superba trajectòria artística i humana"; l'escriptora Almudena Grandes per la seva "humanitat i entrega incondicional envers la convivència, pau i veritable democràcia", i la cantautora Marina Rossell pel seu "compromís amb les llibertats i els drets humans". Coincidint amb el 20è aniversari, també s'ha volgut fer un "homenatge" a la ciutat de Girona reivindicant a títol pòstum la figura de Carles Rahola amb el Premi Memorial i el premi Camins a Montserrat Fontané, mare dels germans Roca. El lliurament serà el 5 d'octubre.

Els premis, organitzats conjuntament per l'associació LiberPress i la Diputació de Girona, tenen com a objectiu "obrir un espai de debat" sobre el paper que han de tenir els mitjans de comunicació dins la societat i, al mateix temps, premiar els personatges internacionals que destaquen per la seva tasca "independent, democràtica i solidària". També es busca posar en valor i donar a conèixer la tasca d'associacions humanitàries per aconseguir "ampliar el seu suport econòmic i mediàtic".

L'encarregat d'anunciar els guardonats d'aquesta nova edició ha estat el president de LiberPress, Carles McCragh, que ha anat desglossant els mèrits de cadascun d'ells. El Premi LiberPress és per al dibuixant i caricaturista nord-americà Peter Kuper que ha treballat per mitjans com The New York Times, Time Magazine o Newsweek, fent ús de la historieta muda per buscar la complicitat del lector. Se li atorga per una "superba trajectòria artística i humana" i perquè "a través dels seus còmics i dibuixos aguts i valents ha denunciat la insolidaritat, autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la societat".

En la categoria de Cançó, s'ha escollit la cantautora catalana Marina Rossell per una trajectòria "compromesa amb les llibertats i els drets humans" tot destacant un "gran virtuosisme" musical basat en la "solidaritat, respecte, generositat i humanisme". Aquest premi passarà a dir-se a partir d'ara Premi LiberPress Joëlle Stinkess.

En la categoria de Literatura, que a partir d'ara es rebatejarà com a Premi LiberPress Ramón Chao, el guardó és per a l'escriptora Almudena Grandes per haver "lluitat a partir de la literatura social, el compromís i des de l'esquerra" amb un llenguatge "molt ric", segons paraules del president de LiberPress. Per altra banda, el premi LiVerdPress és per a Carlos Magdalena (Gijón, 1972) per haver "estudiat, protegit i evitat la desaparició de moltes espècies de plantes" i haver contribuït a tenir un "món més verd". Segons McCragh, aquest autodidacte s'ha convertit en una figura de renom internacional a qui ja se l'ha denominat com el "Messies de les Plantes". Des de fa dues dècades que treballa al Kew Gardens, el jardí botànic de Londres.

El LiberPress Cinema és per a la directora, productora i guionista Sílvia Venegas (Santa Marta, 1982) en reconeixement al seu treball i compromís per denunciar "les injustícies i defensar els drets humans, la dignitat de les persones i la necessitat de pau". Entre documentals que ha fet, destaquen títols com 'Boxing for Freedom', 'Los ninos diamante de Seydu' i 'Kosovo, la última cicatriz de los Balcanes'.

Reconeixement a Metges sense Fronteres

El premi Catalunya reconeix enguany la feina "humanitària i solidària" que durant dècades porta fent Metges sense Fronteres mentre que la categoria Associacions és per a la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia. Es tracta d'una entitat privada constituïda a Barcelona el 1989 que dona cobertura "integral" a les necessitats dels infants i joves que reben tractaments oncològics així com suport "econòmic i moral" a les famílies.

Un "homenatge" a Girona

Coincidint amb el 20è aniversari, s'ha volgut fer un "homenatge" a Girona reivindicant la figura de Carles Rahola (1881-1939), que va destacar com a periodista, escriptor i assagista i que va ser assassinat pel règim franquista. Des de LiberPress es vol reconèixer amb el MemorialLiberPress com a "intel·lectual gironí exemplar". Se'l considera com "l'únic escriptor català executat per la seva obra" després que el règim s'hi referís com "un dels més destacats separatistes de Girona".

I on també hi ha accent gironí és en la categoria de Camins, que enguany és per a la mare dels germans Roca, Montserrat Fontané. Segons McCragh, "des de ben jove i des de la humilitat ha obert camins amb la gastronomia". També ha transmès valors com "el sacrifici i la il·lusió per fer les coses bé" als seu tres fills del Celler de Can Roca. Actualment continua treballant des del seu restaurant de Taialà.

Enguany hi ha dos cartells coincidint amb el 20è aniversari. Un el signa el guardonat Peter Kuper i l'altre és obra del ninotaire basc Eneko de las Heras que va ser acomiadat pel 20 Minutos pel dibuix sobre 'Marca España' on es veia una mà amb una porra a una de les banyes del toro.

El lliurament d'aquests premis, que són honorífics i no tenen dotació econòmica, es farà a l'Auditori de Girona el 5 d'octubre. Durant la gala, hi haurà molta presència del "llaç" com a símbol de causes solidàries com la lluita contra el càncer de mama, el Sida o més recentment per reclamar la llibertat dels polítics catalans presos. També es comptarà amb la participació de ciutadans del Bages que de forma espontània s'han organitzat en grups de músics i corals per cantar cada dia pels seus pobles el Cant dels Ocells com a "cant a la llibertat".

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha refermat el suport de l'ens als LiberPress tot reivindicant la figura dels periodistes i la tasca d'aquelles persones i entitats que "lluiten per les causes justes".