Seguint l'estela de François Truffaut amb el seu projecte sobre Antoine Doinel o la trilogia d'Apu dirigida per Satyajit Ray, el director gironí Isaki Lacuesta s'ha proposat captar el pas del temps com un «projecte vital».

A Entre dos aguas, el cineasta retorna a l'entorn de La leyenda del tiempo (2006) més d'una dècada després. Si en la primera pel·lícula vèiem com els germans gitanos Isra i Cheíto passaven de nens a adolescents, la cinta que ahir es va presentar a la secció oficial del Festival de Sant Sebastià aborda ja la seva edat adulta.

Un nou retrat que combina personatges i situacions reals amb una trama fictícia i que el cineasta ha qualificat com el «projecte més important de la seva filmografia».

Manllevant el títol del cèlebre àlbum de Paco de Lucía, Entre dos aguas al·ludeix a diversos aspectes del film: dos germans de caràcters oposats; la ubicació de l'Illa de León, a Cadis, a cavall entre Espanya i Marroc; i la mateixa estructura de la cinta, que es debat entre la ficció i el documental.

En el nou projecte, Isra ha acabat tancat a la presó per tràfic de drogues a l'Illa, mentre que Cheíto s'ha allistat a l'exèrcit i ha recorregut diversos països del món.

La pel·lícula els recupera just en el moment en què el primer surt de la presó i es retroben. Amb música de dues generacions de flament, de Kiko Veneno a Refree, el film torna a fer un retrat d'emocions dels seus personatges, en aquest cas, segons el seu director, amb un to «més trist».

«En la primera t'imagines que tots els camins estan oberts, amb un aire de jovialitat. Ara és més amarg, amb personatges que tenen una sortida difícil i que veus que són carn de canó», va reflexionar ahir el director gironí.

Per aquest motiu, Lacuesta posa en valor les interpretacions dels dos protagonistes, i es planteja fer un making of per plasmar la seva feina. «És una pel·lícula de ficció realista, amb una escriptura invisible de guió», va insistir.

El protagonista de la cinta, Israel Gómez, es va mostrar sorprès de la seva nova vessant interpretativa i ha constatat com li va canviar la vida aparèixer en La leyenda del tiempo. «Ves a saber on seria jo ara», va concloure.