El protagonista de nou llibre de Hanif Kureishi, 'Res de res' (Anagrama), és en Waldo, un home d'avançada edat que es troba en una cadira de rodes. A Kureishi li interessa molt la gent gran i una de les idees que ha exposat sobre el pas del temps és que "amb l'edat ho acabes perdent tot, ja siguis un multimilionari o una persona molt pobre, perds la teva carrera o la teva mobilitat", com es veu en el cas del personatge principal de 'Res de res'.

Kureishi ha explicat que la seva novel·la tracta sobre un home molt vital que "s'apropa al moment de la seva mort i mostra un esgotament i falta d'esperança. M'agrada escriure sobre el terrible que és la situació, però fer-ho d'una forma divertida".

En Waldo, molt conegut en el món del cinema, es troba prostrat en una cadira de rodes. Waldo està casat amb la Zee, més jove que ell. El tercer gran personatge és l'Eddie, periodista cinematogràfic, antic admirador d'en Waldo i ara amant de la Zee davant dels nassos del vell director, que maquina una venjança amb l'ajuda de l'Anita, actriu i amiga, qui investigarà el truculent passat de l'Eddie.

Kureishi explora en aquesta novel·la breu les dissorts de la vellesa i la decrepitud física, els sòrdids con?ictes matrimonials i sexuals i els mecanismes secrets de la creativitat artística.

En una roda de premsa al CCCB, l'autor ha indicat que el llibre tracta sobre un home que va començar a parlar-li (ha assegurat que va escoltar la seva veu) i l'ha definit com una "criatura dels anys 60", que arriba un moment que es troba absolutament esgotat i això enllaça, ha afegit, en què actualment hi ha un esgotament de l'època present.

Ha declarat que s'ha avançat en ideals dels 60 i 70 com la lluita pels drets dels gais, la igualtat de les dones o la igualtat racial, però ha afegit que hi ha encara molt camí per recórrer com el moviment #MeToo "que és clau a Occident i en el món musulmà". "El llibre reflecteix el moment de falta d'esperança que hem caigut després dels 60", ha assenyalat.

El protagonista és un home de la tercera edat i Hanif Kureishi ha reconegut que sempre li ha interessat la gent gran. Això l'ha portat a parlar sobre el pas del temps. "Vas guanyant consciència que amb l'edat ho acabes perdent tot", ha dit. L'escriptor ha recalcat que fins arribar a la meitat de la vida un "va sumant coses i acumulant i a partir de la mitjana edat comences a buidar la bossa i tot va a menys, un perd el seu lloc i el seu estatus".

Sobre el sentit de l'humor de la novel·la, Hanif Kureishi prefereix no explicar-ho: "El tens o no el tens i quan el vols explicar es desmunta o es desinfla". Tot i això, ha ressaltat que "el llibre pot semblar cínic i fosc, però també hi ha alegria perquè és força optimista".

Cinema negre

Quan escrivia 'Res de res', l'escriptor va veure molts films nord-americans i francesos de gènere negre dels 40 i 50. Creu que és una forma tremendament contemporània si és té en compte que "avui tothom es dedica a estafar i enganyar. El gènere negre reflecteix bé aquest moment en el qual molts ens sentim enganyats per les promeses que es van fer als anys 80, bona part de les quals han quedat incomplertes".

Immigració

Sobre la situació a Anglaterra amb el Brexit i els immigrants, Kureishi ha indicat que entorn a aquest debat "els immigrants i especialment els musulmans es van convertir en una espècie de zombis, eren figures que van ser concebudes d'una forma per part de l'extrema dreta".

Kureishi ha lamentat que es viu "un temps espantós, no en el sentit del racisme que es va viure en el passat als carrers, sinó en la direcció en la qual avancen els moviments polítics absolutament feixistes on aquest discurs de la immigració i els musulmans està molt present. Em fa molta por i és terrible perquè com mai havíem estat amb aquests discursos".

CCCB

En el marc del Kosmopolis, Hanif Kureishi mantindrà una conversa amb Alicia Kopf aquesta tarda a dos quarts de set al CCCB.

L'autor

Hanif Kureishi, d'origen pakistanès, va néixer a Anglaterra el 1954 i va estudiar Filosofia al King’s College de Londres, on va començar a escriure teatre. És l'autor dels guions de les pel·lícules 'La meva preciosa bugaderia', 'Sammy and Rosie Get Laid' i 'Londres em mata', aquesta darrera dirigida per ell mateix. En català, s'han publicat els seus llibres 'El buda del suburbi' (Premi Whitbread), 'L’àlbum negre', 'Intimitat', 'Una cosa per explicar-vos' i 'L'última paraula', el darrer a Llibres Anagrama.