El Premi Nobel de Química 2018 ha recaigut en Frances H. Arnold (Estats Units), d'una banda, i en George P. Smith (Estats Units) i Gregory P. Winter (Regne Unit), per una altra. Els tres científics han aprofitat el poder dels principis de l'Evolució -el canvi genètic i la selecció-, per desenvolupar proteïnes que resolguin els problemes químics de la humanitat. Arnold ha estat distingida pel seu treball relacionat amb l'«evolució dirigida dels enzims», mentre que Smith i Winter han estat reconeguts per la seva tasca en la «presentació en fags de pèptids i anticossos», segons va anunciar ahir l'Acadèmia de Ciències sueca.

El jurat dels Nobel destaca en la seva sentència que els mètodes desenvolupats pels guardonats s'estan desenvolupant en l'actualitat i a escala internacional per promoure una indústria química més ecològica, produir nous materials, fabricar biocombustibles sostenibles, mitigar malalties i salvar vides.

Frances H. Arnold és la cinquena dona a alçar-se amb un Nobel de Química. L'última dona que el va guanyar va ser Ada Yonath el 2009. La primera, Marie Curie, el 1911, també guardonada el 1903 amb el Nobel de Física. Aquest mateix dimarts, l'Acadèmia va atorgar el Nobel de Física a la científica canadenca Donna Strickland.