L'escriptor Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963) acaba de publicar Exorcismes (Empúries), un recull de contes on ha inclòs els seus «fills predilectes».

El llibre és fruit de la revisió de tres reculls de narrativa breu que ja havia publicat - Cercles d'infinites combinacions (1990), En companyia de l'altre (1999) i El poeta i altres contes (2005)- i dels quals n'ha seleccionat una tercera part. «Els contes que he salvat és com si els hagués escrit ara», ha assegurat l'autor en la presentació del llibre a la Llibreria Calders de Barcelona.

Més conegut en la seva faceta de novel·lista, Jordà reivindica amb aquesta antologia el gènere dels contes, que probablement ha quedat en un segon terme a la seva obra.

«Em molestava molt aquesta categoria d'excontista, perquè jo n'he continuat fent i m'agradaria tornar a publicar-ne», comenta l'escriptor, que ha anunciat que espera publicar d'aquí uns dos anys un volum de contes inèdits.

L'antologia personal que publica és un intercanvi generacional entre les diferents etapes de la vida de Jordà - entre el primer dels tres llibres i l'últim van més de 20 anys- i té un valor afegit perquè trobar els llibres per separat és molt complicat.

Segons Jordà, la narrativa breu s'emmotlla molt en la seva manera d'escriure i ha explicat que les seves primeres novel·les són contes relacionats entre si.

«Veig que hi ha gent que comença fent novel·les, però a mi em va anar bé començar fent contes», ha dit l'autor. L'escriptor creu que, malgrat que la novel·la no és tan intensa com el conte, «acabes odiant-la». «La relació amb el conte quan acabes és millor perquè no hi ha hagut una convivència prolongada», diu.

Per a Jordà la tria del títol «va ser molt difícil», ja que els contes seleccionats no tenen cap tema, ni forma, ni època en comú. L'autor, que ha explicat que un dia es va despertar pensant: «això són exorcismes», considera que el conte «surt de dins» i ve carregat de «cert malestar».