Els centenars de persones que han passejat per Besalú (Garrotxa) aquest cap de setmana amb motiu de la 9a edició de la fira d'editorials independents Liberisliber poden deixar de fer-ho a partir del 2019. I és que l'organització del certamen assegura que ara mateix "no està gens clar" que continuï. El director de la Liberisliber, Miquel-Àngel Codes, lamenta que les administracions "no aposten" per fer una fira com aquesta en una població com Besalú, que té menys de 3.000 habitants. "A Catalunya aquests esdeveniments només tenen la possibilitat d'existir a ciutats grans com Girona i Barcelona", denuncia Codes, que recorda que cada any acaben amb balanços de públic "molt exitosos". "Aquesta edició, no serà diferent, estem molt satisfets", ha reblat Codes.

I és que des de que es va obrir la fira aquest dissabte al matí, el degoteig d'amants de la lectura ha estat constant. A més, aquesta edició estrenava una nova ubicació, adjacent a la popular Plaça Sant Pere. "Estàvem expectants per saber com funcionaria, però de seguida vam veure que tenia una bona resposta per part del públic", celebra el director.

Un dels motius d'aquest increment de públic és el pes que han anat guanyant altres gremis dins de la fira. En concret, els traductors i els il·lustradors que han tornat a tenir espais específics i debats propis.

A més, la Liberisliber incorpora la música i li dona un paper rellevant. Aquest any, l'encarregat de tancar el certamen serà el gironí Adrià Puntí, amb un concert on els assistents pagaran a través del sistema de taquilla inversa. "Som una cruïlla cultural en tots els sentits", destaca Codes.

Crescuda exponencial

Codes recorda que la fira ha anat creixent de manera "exponencial" des del seu naixement el 2010. De fet, la primera edició comptava només amb una quinzena d'editorials vingudes d'arreu de l'Estat. Enguany són 63 les firmes que exposen a la Liberisliber. "Seria una aberració que desaparegués una fira com aquesta que a més ajuda a cohesionar el territori", assenyala Codes.

Tot plegat es decidirà en una reunió que es farà el proper mes de novembre i que serà "clau" per decidir el futur de la Liberisliber a Besalú. "Evidentment espero que surti bé i que l'any vinent celebrem una edició tan especial com la desena", ha conclòs Codes.