El festival del foc i de la llum, Lluèrnia, tornarà a Olot amb més de 50 instal·lacions a diferents punts. Serà el 10 de novembre, des de la posta de sol fins a la mitjanit, i es recuperarà la programació de l'any passat que es va suspendre per la situació política d'aquell moment. S'havia de celebrar l'11 de novembre però l'organització va decidir cancel·lar el festival perquè coincidia amb la manifestació a Barcelona per demanar l'alliberament dels consellers cessats i dels líder de l'ANC i Òmnium empresonats.

Enguany el certamen s'estendrà fins a Sant Joan les Fonts, amb Oberdada i la sessió de Contes a la vora del Foc de la companyia Besllum de Balears.

Entre les novetats, també hi ha un espai taller per a nens de 0 a 4 anys (el Llumí) en el marc del Lluèrnia Kids que es farà la setmana anterior.

Entre les més de cinquanta instal·lacions programades, destaca l'espectacle final Big Dancers de la companyia El Carromato de Cádiz; el muntatge de l'Hort de la llum que aquest any s'ubica a la plaça de les Rodes i que, sota el títol O, és obra de l'estudi Bosch-Capdeferro.

El nou «hortalà convidat» és un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d'Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe Award.

Una altra instal·lació de gran format és ...the silence after de Tom Carr, escultor de la llum amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, que oferirà un itinerari lumínic de 400 metres per ressaltar l'entorn natural vora el riu i seguint pel passeig basàltic.

Per altra banda també destaquen les sessions de Human Brush en col·laboració del Teatre Principal d'Olot.

La gredera del Montsacopa acollirà una gran instal·lació de Lola Solanilla, Gall, gallina o pollet, que requerirà més de 150 col·laboradors, que promet descobrir un espai poc conegut pel gran públic i reformular un paisatge oníric.

Un altre espai destacat és la plaça de Braus que mostrarà la instal·lació de Xevi Bayona i Alex Posada amb 317 bombetes creant una semiesfera de 5 metres de diàmetre i més de mil miralls. L'objectiu del muntatge és generar la percepció visual de tota una esfera.