L'actor nord-americà Ed Harris ha lamentat aquest divendres en el 51 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que se celebra a Sitges: "Estic avergonyit i em disculpo sobre l'actual govern dels Estats Units. Ho trobo terrible, inquietant i trist".

En roda de premsa al festival, sense que ningú li hagués preguntat pel govern del seu país, ha volgut afegir aquest missatge polític, que ha culminat dient: "Sento que el poséssim al Govern", ha dit en referència a Donald Trump.

Durant la roda de premsa ha explicat que després d'iniciar-se als 21 anys en la professió, els seus professors el van avisar que actuar és una passió, un forma de viure, una manera d'estar al món, i ha afegit: "És impossible créixer com a actor si no es creix com a ésser humà. I és el que sempre intento".

Entre les seves fonts d'inspiració ha dit que moltes coses l'influeixen a l'hora d'interpretar, però sobretot es fixa en el "gran nombre d'actors meravellosos, que són veritat i van directament al gra".

Preguntat per la seva faceta com a director, ha dit que l'última que va dirigir va ser 'Appaloosa', fa nou anys, i si bé ha cercat nous projectes per dirigir han resultat inviables per temes de drets.

A falta d'aconseguir finançament, té entre mans un nou projecte: l'adaptació de la novel·la 'The Plougmen', de Kim Zupan, que espera rodar aquesta primavera amb Robert Duvall, la seva dona, la seva filla Lilly i potser ell mateix, amb personatges molt foscos: "Espero fer una altra pel·lícula abans de deixar la terra".

Sobre els seus inicis, ha relatat que va créixer a Nova Jersey i encara que va ser bastant bon estudiant, els seus interessos se centraven en el futbol i el beisbol, però després de viure una gran experiència en veure representat 'El Tartufo' i 'El hombre de la mancha', va pensar que ell també podria dedicar-se a això.

"Vaig acceptar aquell repte i vaig seguir estudiant i el meu objectiu sempre ha estat ser el millor actor que pugui ser. És el que encara intent", ha agregat Harris.

Per acceptar els papers que els directors li ofereixen ha enumerat factors com que el personatge estigui ben escrit, que l'interessi, que la història sigui bona, que sigui alguna cosa que no hagi fet abans, qui ho dirigeix, i al final de tot també pensa que "cal pagar les factures".

Dicotomia al cinema

Per a l'actor, el cinema ha canviat molt i es debat actualment entre una dicotomia: la d'estrenar-se en sales de cinema i després desaparèixer per sempre, o "entrar en una plataforma on hi ha el desavantatge que no s'estrena en cinemes però es manté allí molt temps".

Al seu parer, els directors de cinema roden pel·lícules per ser vistes, i "les plataformes és on es té la possibilitat de ser vist durant molt temps".

Amb unes 80 pel·lícules rodades i papers en destacades cintes i sèries com 'Westworld', 'El Xou de Truman' i 'La Roca', l'actor rebrà al festival el Gran Premi Honorífic.