L'actriu Elisabet Casanovas es posa a la pell d'una Cassandra transsexual i immigrant a 'Kassandra', escrita per l'autor uruguaià Sergio Blanco i dirigida per Sergi Belbel.

Cassandra és un personatge de la mitologia grega i segons l'actriu, té molt dolor reprimit i no reconegut. "Quan un dolor no és reconegut és una humiliació i ella n'ha patit molta".

El personatge, ha apuntat, interpel·la a l'espectador per explicar la seva història, centrada en aquest exili com a refugiada i també en l'exili del cos, com ha definit Belbel, per la seva transsexualitat. S'estrenarà a Temporada Alta dissabte al Teatre de Salt i arribarà a la Sala Tallers del TNC del 24 d´octubre al 18 de novembre de 2018.

Belbel ha recordat quan va conèixer el dramaturg i director teatral Sergio Blanco a Lima fa més de dos anys i li va deixar llegir el text de Cassandra. En un primer moment, Belbel li va dir que no ho entendria perquè estava tot en anglès, però igualment s'ho va llegir, el va entendre completament i li va despertar les ganes de fer l'espectacle.

De fet, aquí la protagonista té nocions d'anglès suficients per fer-se comprendre. L'actriu no parla anglès amb accent català, sinó un anglès amb accent sirià, tot i que deixa anar algunes paraules en català i castellà en resposta al públic. "No podem posar un rètol dient que és en anglès, perquè no és exactament anglès, sinó un anglès malparlat".

En aquesta història, Cassandra va néixer amb un cos masculí, però va transformar el seu aspecte per ser la noia que és. Ella tenia el do d´endevinar el futur i a la vegada estava condemnada a no ser mai compresa. Quan es va acabar la guerra, Agamèmnon se la va endur com a esclava cap a Europa i ara viu exiliada del seu país.

Ella sobreviu oferint el seu cos a desconeguts.El director del muntatge ha explicat que Blanco agafa un personatge molt important de la Guerra de Troia, Cassandra, que curiosament tot i tenir una gran transcendència i importància no té cap tragèdia pròpia.

L'autor, ha dit Belbel, escull Cassandra per a que expliqui "la devastació de la seva ciutat i del seu poble i narra aquest viatge com esclava d'Agamèmnon". Per tant, aquí dibuixa a una Cassandra refugiada. En aquest sentit, Belbel ha declarat que el muntatge és "un homenatge a la gent desarrelada que busca simplement viure en unes condicions mínimes i és aquí on apareix la història d'una supervivent, d'un immigrant supervivent".

Però l'autor va més enllà, ha apuntat Belbel, ja que parla també de l'exili del cos i sexual. "I aquí entra de ple en el tema del gènere". De fet, es converteix Cassandra en un transsexual. En un primer moment, Belbel tenia en ment l'actor per a fer-la.

"Jo volia que fos un home", ha explicat, però l'escriptor del text li va dir que hauria de ser un actriu. "I quan em va proposar que fos actriu, el nom de l'Elisabet Casanovas" li va venir ràpidament en ment. "Figuro com a director, però no tinc cap mèrit d'aquest assumpte, tot recau en la figura de la persona que l'interpreta que ha agafat el personatge i en una autèntica creació", ha assegurat Belbel.

L'actriu ha assenyalat que no està gens sola sobre l'escenari perquè hi ha una gran proximitat amb el públic i ha apuntat que s'ha sentit molt lliure per nodrir el personatge amb Sergi Belbel i amb tot l'equip artístic i tècnic de la producció. L´espectacle és una producció del Teatre Nacional de Catalunya i de Temporada Alta 2018.