El 17 d'octubre de 1918 va néixer a Brooklyn, Nova York, Margarita Carmen Cansino, la filla de la ballarina d'origen irlandès Volga Margaret Hayworth i del ballarí espanyol Eduardo Cansino Reina.

Precisament en la companyia del seu pare, per part del que, segons va confessar, va patir abusos des de la infància fins a la seva adolescència, va començar la seva carrera artística i una anys més tard va signar un contracte amb Columbia. Va ser llavors quan la talentosa jove aspirant a actriu es va veure forçada pel seu primer marit a aprimar-se, canviar-se el color del cabell i el nom. El va escurçar i va prendre el cognom de soltera de la seva mare. Va néixer així la llegendària Rita Hayworth, una de les estrelles més rutilants de la història de Hollywood.

Tot una icona de bellesa i sensualitat, Hayworth no era només una estrella de cinema, sinó un somni que es feia realitat pel preu d'una entrada. Ballava, cantava, seduïa i estimava i aviat va ser coneguda amb rotunds àlies com «La deessa de l'amor» o «La bomba eròtica».

Va rodar més de seixanta títols de figures mítiques com Howard Hawks, George Cukor, Rouben Mamoulian o el que va ser el seu marit, Orson Welles. L'últim d'ells, el 1972, va ser 'La ira de Dios', treball amb el qual es va retirar de l'actuació quinze anys abans de morir al maig de 1987. En el centenari del seu naixement, aquestes són deu de les seves pel·lícules que van marcar la seva carrera.

1. Gilda

Dirigida per Charles Vidor el 1946, aquesta pel·lícula va consagrar a Hayworth i la va convertir en història del cinema. Enfundada en un vestit negre sense mànigues, el seu mític ball en el qual es treia sensualment un dels guants, va causar sensació i polèmica en aquella època.

El dia de l'estrena del llargmetratge a Espanya al Palau de la Música de Madrid, un grup de joves va llançar tinta negra a la pantalla.

2. La dama de Shangai

Hayworth va encarnar a Elsa Bannister a 'La dama de Shangai' (1947), una bella dona casada amb un discapacitat amo d'un iot al qual entra a treballar un mariner irlandès, interpretat per Orson Welles -també director del film- que desencadena un embull d'intrigues i assassinats.

Per caracteritzar al personatge de l'actriu, el cineasta -per aquell temps el seu marit- li va tallar la cabellera, la va tenyir de ros platí i la va convertir en la feme fatale de la gran pantalla.

3. Solo los ángeles tienen alas

Nominada a dos premis Oscar i ambientada en un exòtic país sud-americà, 'Solo los ángeles tienen alas' va ser realitzada en 1939 per Howard Hawks i en aquesta pel·lícula, l'actriu va tenir un paper secundari al costat de Cary Grant.

4. Pal Joey

El 1957, la 'Deessa de l'amor' va compartir pantalla al costat de Frank Sinatra en un musical titulat 'Pal Joey', dirigit per George Sidney. Basada en una obra de Broadway, la cinta segueix a Joey (Sinatra), un atractiu i faldiller cantant, que aconsegueix que l'acabalada vídua Vera Simpson (Hayworth) financi el local nocturn que ha obert a San Francisco.

Vera i Joey semblen estar fets l'un per l'altre, però l'arribada de Linda English (Kim Novak), una encantadora jove, trastocarà la seva plàcida existència. La pel·lícula va obtenir quatre nominacions de l'Acadèmia i dos Globus d'Or.

5. Desde aquel beso

Amb prou feines 23 anys, el 1941, la intèrpret va rodar 'Desde aquel beso', una pel·lícula protagonitzada pels embolics romàntics i capitanejada per Sidney Lanfield, que li va valer dues nominacions als Oscars. En aquesta cinta Hayworth dóna vida a la corista Sheila Winthrop, qui només té ulls per al coreògraf d'un teatre de Broadway, Robert Curtis. Junts viuran una turbulenta història d'amor.

6. Bailando nace el amor

Un altre dels títols que va fer que la seva carrera s'enlairés va ser amb el musical 'Bailando nace el amor' (1942), on va compartir pantalla al costat Fred Astaire. En aquest film, l'actriu es posa a la pell de Maria Acuña, una jove d'origen argentí que es veu obligada a trobar un marit tal com marca la tradició, que exigeix que les filles es casin per ordre d'edat. Però Maria encara no ha trobat un home que li agradi.

La pel·lícula, dirigida per William A. Seiter, va aspirar a tres estatuetes incloent Millor banda sonora, cançó i so.

7. Sangre y arena

Un any abans, el 1941, Hayworth va rodar un altre drama romàntic liderat per Rouben Mamoulian, 'Sangre y arena'. En aquesta cinta la intèrpret encarnava a Sol, una frívola aristòcrata que manté una apassionada relació amb Juan Gallardo (Tyrone Power), un reconegut i casat torero.

8. Las modelos

En 1944, Charles Vidor va dirigir a 'La bomba erótica' a 'Las modelos'. En aquesta ocasió, l'actriu donava vida a una ballarina de Brooklyn, que abandona al seu nòvio després de guanyar un concurs de bellesa i convertir-se en una famosa model de revista. Però aviat descobreix que la fama i la fortuna no poden reemplaçar a l'amor veritable.

9. El fabuloso mundo del circo

El treball de Hayworth a 'El fabuloso mundo del circo', li va valer el 1964 una nominació al Globus d'Or com a Millor actriu a Drama. El film relata la història de Matt Masters, propietari d'un circ que porta el seu nom. Durant una gira per Europa, el circ està a punt de fer fallida i Matt ha de buscar una solució per evitar-ho.

10. La ira de Dios

Als seus 54 anys, Hayworth es va retirar del món de l'actuació amb 'La ira de Dios', al costat de Robert Mitchum. En 1972 i de la mà de Ralph Nelson, la intèrpret s'endinsa en el gènere del 'western' en una pel·lícula que segueix a un contrabandista i un estrafolari sacerdot. Junts lluitaran en defensa d'una revolució que té lloc en els anys 20 en un país centreamericà.

En aquells dies l'alzheimer havia començat a fer-li efecte. El seu rostre es va anar esquerdant per la malaltia i l'alcohol. Va morir el 14 de maig de 1987 a 68 anys.