El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, han acordat en la seva primera reunió oficial "desbloquejar" diverses inversions en infraestructures culturals, entre elles l'Arxiu Històric de Girona.

Guirao i Borràs, que ja s'havien trobat a Barcelona dues vegades prèvies, van dir dimecres a la nit en roda de premsa conjunta després de la seva reunió de gairebé dues hores i mitja que en tots els assumptes que hi havia a l'agenda establerta per endavant hi ha hagut acord i s'han desbloquejat tots els temes pendents i "greuges", en paraules de la consellera.

El ministre ha explicat que han tractat sobre inversions en infraestructures culturals com les del Museu Arqueològic de Tarragona -4 milions d'euros-, la Necròpolis de Tarragona -1 milió d'euros-, i l'Arxiu Històric de Girona -12 milions-.

Sobre l'Arxiu de Girona ha explicat que s'ha de "desembussar el tema" -de parcel·les- amb l'alcaldessa de la ciutat. Aquest equipament, que actualment té la seu a la plaça de Sant Josep del barri antic de Girona, té planificat des de fa anys un nou edifici a l'aparcament sense esfaltar que hi ha al principi de la Rambla Xavier Cugat, entre el Konig i l'Ocine.

Respecte a l'Arxiu Històric de Barcelona, "que tampoc n'hi ha", han quedat "a seure" per veure com seria i en quin lloc: "Aquí comencem de zero", ha reconegut.

S'ha desbloquejat també la Biblioteca Pública de Barcelona, "única capital de província que no té biblioteca pública d'Estat", i es refarà el projecte, "que ve de fa molts anys i ha quedat desfasat", per a la qual cosa s'han donat de termini fins a desembre.

"El 2019 es procedirà a dues coses: demolició de l'edifici existent al solar i a la realització del nou projecte. De tal forma que puguem començar la inversió l'any 2020", ha dit Guirao, que ha recordat que és un projecte amb una inversió de prop de 30 milions d'euros "encara que quan es refaci pot variar".

Ha anunciat que convocaran, al novembre, la Comissió Mixta que va crear la Llei de Memòria Històrica de 2005 per analitzar el tema dels Papers de Salamanca, dels quals hi ha una part pendents de lliurar i "altres en discussió" per tancar el tema des del compliment de la llei i "com més aviat millor".

"Les relacions institucionals entre Conselleria i ministeri són absolutament grates, normals, lleials i crec que la reunió d'aquesta tarda (aquest dimecres) ve a assenyalar aquesta normalitat i aquest compartir criteris culturals", ha afirmat.

El ministre ha insistit que els pressupostos -Generals de l'Estat- determinen la viabilitat dels projectes però que això "no impedeix seguir treballant".

"La inversió del ministeri en el MACBA -ha dit- no depèn dels pressupostos sinó que resolguem temes d'ubicació d'aquesta ampliació. Si això es resol, aquí estem. Vull insistir que el més interessant de la relació amb la consellera és que hi ha unitat en els projectes".

Borràs ha coincidit que ha estat "una reunió satisfactòria" perquè "a molts d'aquests greuges se li afegia el cultural" i estar "treballant en profunditat per donar sortida a aquesta situació és positiu i satisfactori".

"Hi havia un conjunts d'inversions en les quals l'Estat no estava al dia. El ministre ha fet la seva feina amb el seu equip i hem anat punt per punt, veient de quina manera tancava els temes", ha dit la consellera que ha ressaltat l'"obvietat" que l'acord sobre els pressupostos "es debatrà al Congrés".

"Marxo pensant que hi ha una persona raonable al capdavant del ministeri i vol trencar aquesta anormalitat però no me'n vaig amb res que no em correspongués a dret", ha afegit.