Una espurna d'il·lusió i optimisme es percep a la veu de Xavier Corominas després d'haver retrobat l'amor «a partir dels seixanta» i «anant en bicicleta» pels camins del món. Sense exagerar.

L'exalcalde de Salt, ciclista vocacional, presentarà dissabte a la 22 de Girona, coincidint amb el 40 aniversari de la llibreria, el llibre De l'amor i altres viatges, on narra tot d'anècdotes viscudes en els seus inacabables viatges sobre dues rodes per Austràlia, Nova Zelanda i Bali.

La bicicleta s'ha convertit en una forma de vida per a aquest quasi nòmada, que, als seus 67 anys, i després de l'estressant pas per la política, forma part de la xarxa mundial d'acollida Warm Showers, porta d'entrada a la seva casa de Salt d'un munt de gent d'arreu que ha pernoctat còmodament a la tenda o «tipi indi» que, amb aquest objectiu, té instal·lada al jardí.

La xarxa Warm Schowers

En contrapartida, ser de Warm Showers li ha permès dormir a moltes cases de molts països diferents, on viatja sempre pedalant o, com a molt, pujant a un vaixell ferri, «mai en avió».

«Compartir casa és la forma més interessant de viatjar perquè coneixes la realitat del país i de la gent que visites. Jo faig arrossos i n'he fet uns quaranta en aquest viatge», comenta Corominas, en referència a l'estada que l'estiu del 2017 va fer «en parella» a Austràlia, Nova Zelanda i Bali, entre altres indrets, base del llibre que ara publica.

L'acompanyava Idoia, nom de ressonàncies basques que li permet explicar al llibre com és possible «trobar l'amor i estimar a partir de la seixantena». I recomanar la pràctica del sexe perquè «fer l'amor és també un exercici físic moderat».

De tot això parla al seu nou llibre, que a més de fer funcions de guia de viatge, també recomana els «beneficis per a la salut» que aporta l'exercici físic moderat, la pràctica del sexe inclosa.

Com explica al pròleg l'arquitecte i poeta Quim Español (dissabte participarà a la presentació a la 22), Xavier Corominas escriu «a raig». «Quan viatjo sempre escric amb la intenció que la gent s'ho passi bé llegint», afegeix l'autor. De l'amor i altres viatges és el segon llibre de l'exalcalde, que va encetar la seva activa i plàcida jubilació amb Quadern de viatge de Catalunya al Japó en bicicleta, on explicava en primera persona el viatge de cinc mesos en solitari que va fer fins a Tòquio pedalant sobre dues rodes.

En el seu retorn a l'escriptura s'ha permès d'introduir algun element de ficció, però el terreny que trepitja sempre respon a la realitat de la geografia visitada. És en aquest sentit que fa funcions de guia de viatge. Qui en una jornada acostuma a recórrer uns 80 km, ha participat en un estudi de genoma sobre la longevitat que impulsa una fundació privada. I és que «des que em vaig jubilar no tinc cotxe i ho faig tot en bici».

El llibre es presentarà a Salt en una data encara per determinar en el decurs d'una arrossada cuinada pel mateix Xavier Corominas.