Dos angelets tallats en pedra a banda i banda d'una gran arcada, i que es miren cara a cara, han sortit a la llum durant les obres de reforma de la botiga Òptica del Bulevard Argenteria, de Girona, que ahir al vespre va presentar aquesta petita joia renaixentista en un acte social molt concorregut.

Un informe de l'arqueòloga Maribel Fuertes situa al llarg del segle XVI un procés d'expansió urbana de Girona que va comportar la construcció de cases adossades al pany de muralla de l'Areny. Aquestes cases buscaven la llum i la ventilació, i per això perforaven la gruixuda muralla (d'uns dos metres i mig d'amplada) per foragitar humitats i guanyar vistes sobre l'Onyar.

A la que avui és la casa 19 del carrer Argenteria, l'obertura es va consolidar contruint una gran arcada que, a més de funcions estructurals, feia funcions decoratives. A banda i banda de l'arcada, a la part superior, s'hi va tallar el rostre alat de dos angelets, i a la clau de volta (o pedra central que tanca l'arcada) s'hi va estampar l'any de l'actuació: 1577, cosa que facilita la investigació als arqueòlegs i historiadors del segle XXI.

Una herència de Donatello

Maribel Fuertes explica que, sobretot, destaquen els relleus ornamentals dels dos angelets. «És una tradició que arriba d'Itàlia, herència de Donatello», concreta. Els dos relleus, amb la cara d'un nen i unes ales, són lleugerament diferents, cosa que porta l'arqueòloga a pensar que «buscaven tenir una personalitat concreta».

La muralla es va construir durant la segona meitat del segle XIV, per ordre del rei Pere III El Cerimoniós, qui va manar fortificar els diferents burgs que havien crescut fora els murs de la Força Vella.

En aquesta part de l'Argenteria, aleshores hi havia el barri de l'Areny.

Fins ara, tot i tenir constància documental del recorregut de la muralla, només se n'havia pogut localitzar un tram físic. Va ser l'any passat, durant unes altres obres a l'edifici situat al número 23 del carrer.

És a dir, a tocar d'on ara ha aparegut aquest nou pany.

Les propietàries de l'Òptica del Bulevard Argenteria, Dolors Redondo i Marta Font, expliquen que quan van agafar el local les parets estaven tapades amb pladur.

El director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, va participar ahir a la presentació, en un acte molt concorregut per historiadors i arqueòlegs.