El PSC sosté que la proposta de cessió dels terrenys per al nou Arxiu Històric de Girona beneficia l'Ajuntament, i que no cal cap informe econòmic previ -com afirma el regidor Carles Ribas- per «desencallar» la signatura.

Segons ha donat a conèixer el PSC gironí, el protocol es va enviar al consistori ja fa deu mesos, i fins ara el Ministeri de Cultura «no ha rebut cap resposta» per part de l'equip de govern.

Els socialistes asseguren que l'Ajuntament hi surt guanyant amb el canvi, perquè el convent de Sant Josep té «un alt valor patrimonial» en «contraposició» amb la parcel·la de Fontajau on s'ha d'aixecar l'equipament. A més, també avancen que, fins que no es desencalli la permuta, no serà possible modificar el projecte de l'Arxiu.

El nou Arxiu Històric és un dels projectes que té pendents l'Estat a Girona. El ministre José Guirao i la consellera Laura Borràs van acordar dimecres a Madrid desencallar-lo (la inversió que s'hi destinarà serà de 12 milions) sense amagar que s'està pendent que es tiri endavant la cessió de la parcel·la de Fontajau.

I aquí és on xoquen les postures. L'Ajuntament, que ha de signar el protocol amb el Ministeri, sosté que cal dur a terme una valoració econòmica abans de signar res. I que l'edifici actual de l'Arxiu -l'antic convent de Sant Josep- s'ha de rehabilitar. «Això sol costa uns 4 milions», assegurava el regidor de Cultura, Carles Ribas.

El PSC, però, diu que la proposta que es va fer arribar al consistori el gener passat, en realitat, beneficia l'Ajuntament. En un principi, la fórmula que hi havia damunt la taula era la d'una permuta. Però això, segons ha explicat el PSC de les comarques gironines, «anava en perjudici» de l'Ajuntament de Girona, perquè com que el valor patrimonial de Sant Josep era més elevat que el de la parcel·la a urbanitzar de Fontajau, el consistori hauria hagut de pagar la diferència a l'Estat.

Per això, expliquen els socialistes, el Ministeri de Cultura, veient aquest «greuge econòmic», va optar per una altra fórmula: la de la cessió recíproca de terrenys i immobles. Amb això, el consistori cedia la parcel·la de Fontajau i, a canvi, rebia l'edifici de l'antic convent de Sant Josep per part de l'Estat, sense «perjudicar-lo» amb la diferència de valor.

El PSC de les comarques gironines respon al regidor de Cultura que aquesta «cessió recíproca», com qualsevol altra, «és una figura jurídica per a la qual no és necessari que els immobles a cedir tinguin un valor equivalent» (cosa que sí passava amb la permuta). I per això, per tirar endavant la signatura, no cal «cap informe».