«Fairfly»

La Calòrica. Dramatúrgia: Joan Yago. Direcció: Israel Solà. Intèrprets: Queralt Casasayas, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher i Vanessa Segura. 21 d'octube. Teatre de Salt

«Una crisi és una oportunitat», diuen els gurús. Quan toques fons, poques frases poden fer més ràbia que aquesta, que va fer fortuna coincidint amb l'esclat de la davallada econòmica i la febre de l'emprenedoria, venuda com l'única recepta per sortir del pou. Fairfly, que diumenge va passar per Temporada Alta, furga sense pietat en el món de les start-up i de les idees brillants que han de canviar el món i, sobretot, la nostra vida.

La sobretaula dels empleats preocupats per un ERO és l'excusa per arrencar l'espectacle de la Calòrica, guanyador de dos premis MAX i dos Butaca. Al voltant d'una taula rodona, fan volar coloms per tirar endavant un projecte fascinant - i hilarant- fins a estavellar-se en fer el salt de la utopia a la supervivència.

La roda que fa girar el muntatge està perfectament engreixada: quatre personatges amb trets ben trobats, escenes quotidianes amb diàlegs àgils i càustics i un desenllaç senzill i sorprenent, com de relat curt. Aquest conte de la lletera modern se sustenta en un repartiment tan rodó com el text de Joan Yago, capaç de retratar la Catalunya de la crisi però amb un missatge universal sobre les contradiccions del triomf.

El 10 de novembre, Fairfly serà a Bescanó. Corrin! Potser no canviaran el món, ni el seu destí, però riuran de valent amb un muntatge que ens recorda que, més enllà dels ideals, quan flairem l'èxit tots hi anem com mosques a la mel.