Jordi Oriol i la companyia Indi Gest s'han alçat amb el 12è premi Quim Masó a la millor producció teatral en llengua catalana amb el projecte 'Europa Bull', que està escrit i dirigit pel mateix Jordi Oriol. Aquesta producció narra alguns dels fronts oberts que tenen les institucions europees a l'actualitat, com ara el procés català. En el text es mostren les queixes i crítiques d'alguns "europeus desemparats" de forma poètica i elegant, però amb un toc d'humor. 'Europa Bull' ha estat el projecte seleccionat per davant de 'La vall inquietant', d'Alejo Levis, i 'L'amor (no és per a mi, va dir Medea)', de Queralt Riera. La producció de Jordi Oriol es podrà veure a la pròxima edició del festival Temporada Alta i també al Teatre Nacional de Catalunya.

'Europa Bull' ha estat el projecte seleccionat per emportar-se el 12è premi Quim Masó a la millor producció teatral en llengua catalana. Està escrit i dirigit per Jordi Oriol i produït per la companyia Indi Gest i tracta sobre alguns dels problemes que té la Unió Europea a sobre de la taula.

De fet, Jordi Oriol ha assegurat que el continent "sembla una olla de vapor que als últims pocs anys ha començat a xiular" i que tot i que algunes "institucions i polítics ho volen intentar amagar", l'autor creu que "la unitat d'Europa està a punt de petar". A través d''Europa Bull' s'intenta explicar algunes de les crítiques que té la ciutadania europea a les institucions per la inoperància en determinats àmbits, com ara el cas català.

Aquestes queixes, però, s'expliquen a partir de l'eufemisme que suposa creure que encara hi ha un futur en el projecte actual d'Europa tot i que diàriament hi ha situacions injustes que es viuen dins dels estats membres. De tota manera, aquestes queixes i pors les exposen amb humor i de forma poètica i elegant.

'Europa Bull' s'ha emportat el premi per davant dels finalistes 'La vall inquietant', d'Alejo Levis i produït per Flyhard Produccions, i 'L'amor (no és per a mi, va dir Medea)', de Queralt Riera produït per Les Antonietes.

El premi, que està dotat amb 40.000 euros, comporta que l'any vinent s'estreni la producció dins de la programació del festival Temporada Alta i també faci temporada al Teatre Nacional de Catalunya. En aquesta 12a edició dels premis hi han participat un total de 24 propostes.

El premi Quim Masó 2018 s'ha entregat aquest dimarts 23 d'octubre a la nit en una cerimònia a la sala de La Planeta. L'acte ha estat conduir per l'escriptor Josep Maria Fonalleras i ha comptat amb l'actuació musical de Paula Valls.

Jordi Oriol, un nom assidu dins del Temporada Alta

El barceloní Jordi Oriol ja ha dirigit diversos espectacles que han participat en edicions anteriors del festival Temporada Alta. Un dels exemples més recents és 'L'empestat' que es va representar ara fa tres anys, un text escrit i dirigit per ell mateix.

També ha treballat d'actor sota les ordres de Oriol Broggi, Ciro Zorzoli, Pau Carrió i Àlex Serrano. A la televisió el vam poder veure en algunes sèries de TV3 com 'Setze dobles', 'Majoria Absoluta' o 'Zoo'.

Un premi que serveix de plataforma

Durant els últims 12 anys, els premis Quim Masó han suposat una plataforma per aconseguir arribar al públic gràcies a la programació de la producció guanyadora dins del Temporada Alta. També han estat un punt de suport per a les companyies, productores i directors gràcies a la dotació econòmica que comporten.

De fet, aquest és l'únic premi de Catalunya que finança la producció d'espectacles teatrals en la llengua materna del territori. Al llarg de totes les edicions ja s'han presentat 250 projectes, alguns d'ells presentats per Albert Arribas, Joan Yago, Lluïsa Cunillé o Miquel Gorriz.

La producció que va guanyar l'edició 2017 del premi va ser 'Alba' i es podrà veure el 16 de novembre a El Canal de Salt. 'Alba' és un thriller de ciència-ficció que presenta uns robots que ofereixen companyia als humans que es troben sols. Està escrit per Marc Artigau i protagonitzat per Lluís Marco i Montse Guallar. Després d'estrenar-se a Salt, l'obra es podrà veure des del 29 de novembre fins al 23 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya.