L'obra Leda atòmica, de Salvador Dalí, ha viatjat de manera excepcional al CaixaForum de Sevilla. Al llibre Confessions inconfessables, el geni de Figueres ja explicava per què va experimentar, quan es va assabentar de les explosions atòmiques de l'agost de 1945 al Japó, uns episodis que van influir més tard en la seva obra.

L'exposició Dalí atòmic analitza l'oli Leda atòmica, que a Sevilla es pot veure sol en una sala circular amb cortines de vellut, imitant la ubicació original a la Sala del Tresor del Teatre Museu Dalí de Figueres.

La comissària, Carme Ruiz, ha explicat que l'obra és un punt d'inflexió en la trajectòria de Salvador Dalí i representa la incorporació de la ciència i la física al seu imaginari genuïnament surrealista.

Una trentena més de peces originals ajuden a explicar la història que s'amaga darrere del quadre.

L'exposició es podrà veure al CaixaForum de Sevilla des d'aquest dimecres fins al 3 de febrer.

Les bombes atòmiques que l'any 1945 van caure a Hiroshima i Nagasaki van impactar en Salvador Dalí de tal manera que van acabar influenciant la seva obra.

Carme Ruiz va explicar ahir al CaixaForum de Sevilla que, a partir d'aquell moment, el geni va començar a investigar i estudiar els àtoms.

El 1947 Dalí mostra per primera vegada en públic l'obra Leda atòmica, que no està acabada, amb la voluntat que sigui «una gran obra mestra».

Ruiz considera que Dalí vol mostrar al públic la seva tècnica pictòrica, que es plasma en un manual, «a la manera dels tractats renaixentistes», que expliquen als joves artistes «què han de fer per ser uns bons pintors i excel·lir en aquest camp». Des d'aquest punt de vista, la Leda de Dalí n'és l'exponent.

Del quadre, en destaca que tots els elements es troben en suspensió. De fet, si els elements fossin un àtom, explica Ruiz, també flotarien. «Cap element en toca cap altre», assenyala la comissària.

Tot i que se sap que el quadre es va pintar a Monterrey (Califòrnia), Ruiz informa que el paisatge pot recordar la Costa Brava catalana. Un altre dels elements que destaquen és un llibre vermell que es creu que pot ser un tribut a Matila Ghyka, el matemàtic que el va ajudar a desenvolupar i traslladar el concepte d'harmonia al seu treball.

Ruiz subratlla que a Leda atòmica es recullen tots els elements que interessaven en aquell moment a Dalí: la ciència, i la física atòmica en particular, però també el moviment del Renaixement i la seva musa, Gala, que apareix al bell mig de l'obra.

Segons la comissària, en el conjunt de la seva trajectòria, la pintura de Leda atòmica representa la transició entre les anomenades època atòmica i l'etapa mística nuclear.

La directora general adjunta de la Fundació Bancària «la Caixa», Elisa Durán, va destacar que amb aquesta exposició, CaixaForum inaugura un nou format d'exposició i que, a partir d'una obra capital, com és Leda Atòmica, s'han creat interrelacions amb altres obres. Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, va participar a l´acte. L'exposició es podrà veure al CaixaForum de Sevilla.