L'artista Antònia «Tonyi» Barbero, nascuda a Girona l'any 1944, va morir aquest dilluns, segons ha confirmat el seu fill, Xavier Pla, professor de la Universitat de Girona. Xavier Pla ha explicat que la seva mare «patia del cor» i que el funeral se celebrarà aquest dimecres a les 11.30 hores al Tanatori de Girona.

Tonyi Barbero era germana de l'ex-regidora socialista de l'Ajuntament de Girona Amèlia Barbero i mare de Xavier Pla, també director de la càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme. L'artista havia assistit a classes d'art a l'escola de Domènec Fita i també amb el pintor Isidre Vicens.

Barbero va exposar de l'1 al 30 de novembre de 2014 a la sala dels Amics del Museu d'Art de Girona, situada al carrer Ciutadans. Es va especialitzar en la representació de jardins a base de dibuixos elaborats amb diferents tècniques.

Procés de selecció de jardins

L'artista evocava jardins que transmetien estats d'ànim. «M'he passat un any immersa en un procés de selecció de jardins i visites, dibuixos i translacions a l'ordinador», va declarar a la premsa amb motiu de l'exposició al local dels Amics del Museu d'Art.

«He aconseguit una altra forma de mirar els jardins», afegia l'artista, que va participar com a il·lustradora al llibre Les roques i el mar, el blau, per al centenari del naixement de Salvador Espriu, en una iniciativa d'Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de comerciants del Mercat del Lleó.