Un dels actes socials de l´arrencada de les Fires de Girona és cada any la inauguració de l´exposició del Museu d´Història de la Ciutat, enguany dedicada a Damià Escuder, un gironí que, en paraules de la comissària de la mostra, Lluïsa Faxedas, «va decidir viure sense màscares a costa de renunciar a la comoditat burgesa». L´obertura és avui a dos quarts d´una del migdia.

L´exposició parteix d´un llibre de referència, Filosofía i carnaval (1970), que el filòsof Eugenio Trías va dedicar a reflexionar sobre la identitat poc després del Maig del 68 i en el context d´expansió del moviment hippie.

Damià Escuder (1934-2011) es va llençar a aquesta experiència de viure sense màscares i va haver de pagar el preu de ser considerat per a molts un excèntric o un boig, però per a d´altres «habitava en el primer pis de la genialitat», diu Faxedas, i recorda que alguns l´anomenaven «guru».

Damià Escuder. Totes les vides és el títol de la primera gran exposició que Girona dedica a Damià Escuder i que mostra una abundant obra pictòrica, a més de nombrosos documents que situen els seus orígens en una família de Sarrià de Ter catalanista i d´ideals republicans.

A la presentació de l´exposició ahir a la premsa hi van participar la vídua de Damià, Maria Capellas; el germà, el metge Joan Escuder, l´artista Lluís Bosch-Martí i la directora del Museu d´Història, Sílvia Planas, a més de Faxedas.

El jove Damià Escuder va estudiar Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona i en acabar la carrera va fundar la indústria EPOXSA a Sant Adrià de Besòs. Va treballar al món editorial, va exercir de professor de química, matemàtiques i ciències en diversos instituts i es va vincular als moviments cristians. Políticament considerava que Catalunya és un país ocupat. Va prendre part en els fets del Palau de 1960 i l´any següent es va unir al FOC (Front Obrer de Catalunya).

En els anys de la dictadura va ser en diverses ocasions detingut, torturat i empresonat. Bosch-Martí, autor d´un retrat de Damià Escuder integrat a l´exposició, ha explicat que, entre tots els gironins torturats a mans de la policia espanyola, Escuder va ser el més perjudicat i de llarg.

Als anys seixanta va sortir de la presó i va continuar involucrat en política. Va ser amic de Lluís Maria Xirinacs i va perseguir tota la vida una Catalunya lliure dins els pobles d´Europa.

«Jo soc la cosa única que no es pot ser: catalanista i d´esquerres», recorda Faxedas que deia Damià Escuder, que ja l´any 1992 va impulsar un manifest en favor d´un referèndum d´autodeterminació de Catalunya.

L´exposició presenta nombroses pintures i dibuixos de Damià Escuder així com retrats que li han dedicat altres artistes. La major part de les obres procedeixen del fons de l´artista que conserva Maria Capellas. Però també s´exhibeixen objectes personals, escrits i altres documents com ara filmacions artístiques experimentals que Damià va fer en Super 8 com una pel·lícula d´una manifestació hippie contra la guerra del Vietnam a Londres l´any 1968.

També hi ha fotografies i retalls de diaris que testimonien l´amistat de Damià Escuder amb músics com Pau Riba o personalitats com Lluís Racionero o Pepe Ribas, tot plegat ordenat segons una museografia de Pep Canaleta.

Involucrat amb Pax Christi, va ser un cristià catòlic que va viure la seva espiritualitat i va evolucionar fins a ser ordenat monjo budista.

L´exposició es podrà visitar fins al 10 de març del 2019 i recull un film documental en què es pot veure familiars i gent que va ser pròxima al protagonista explicant les seves impressions i com el recorden.

Aquesta exposició és, segons Faxedas, el «primer intent d'oferir una mirada global» de la seva figura després de tres anys d'investigació i de recerca amb l'ajut de familiars i amics que el van conèixer de prop. La mostra es completarà amb un cicle de 4 conferències i una taula rodona. Joaquim Nadal inaugurarà el cicle el 14 de novembre amb la conferència De la resistència antifranquista a la transició. El catàleg, amb textos inèdits de l´artista, es presentarà el 23 de febrer.

El Museu d'Història de Girona va fer el 2016 l'exposició La meva mare es deia Amor, en què es presentava la donació d'una vintena de peces d'Escuder. Aquell any la UdG va dur a terme unes jornades dedicades a la seva figura.