Bach, l'obra del grup català Mal Pelo, arribarà des d'aquest divendres fins diumenge als Teatros del Canal de Madrid amb una actuació de dansa contemporània de la seva creadora, María Muñoz. Sola, vestida de negre, interpretarà el personatge «sense intentar moure'm al compàs de la música, sinó tractar de ser aquesta música».

A Bach el discurs s'articula únicament a través del cos i la música de Bach. Una primera aproximació al Clavecí ben temperat de J.S. Bach, on María Muñoz combina la dansa d'alguns preludis que sonen en directe amb la memòria d'algunes fugues ballades en silenci.

Videocreació de Núria Font

Segons han informat els Teatros en un comunicat, aquesta obra inclou una videocreació de Núria Font, pionera de la dansa contemporània a Espanya al costat de María Muñoz, i en directe tocarà el pianista Dan Tepfer «Mal Pelo».

L'obra, estrenada el 2004, és un solo de dansa contemporània en què «un cos vestit de negre, solitari en l'amplitud de l'espai escènic, no intenta moure's al compàs d'una música, sinó que intenta ser aquesta música, clonar en una dimensió física i visual».

L'actuació aquest cap de setmana de María Muñoz va més enllà de la interpretació i és «un repte superlatiu, contrari i reaccionari a la noció convencional de la dansa supeditada als mandats de la música».

Muñoz darrerament ha investigat la transmissió de l'obra coreogràfica amb la ballarina Federica Porello, que ha estat capaç d'adaptar-la a «la seva pròpia sensibilitat». De fet, els Teatros del Canal serà «l'últim lloc en el qual Muñoz balli la peça».

Bach respon al profund treball d'introspecció i recerca en el cos mateix «que ha caracteritzat els projectes del grup creatiu Mal Pelo.

De fet, com a homenatge, el divendres s'ha organitzat una xerrada sobre Font a càrrec d'Àngels Margarit, artista i actual directora del Mercat de les Flors, en què s'indagarà sobre la figura d'una creadora que sempre «lluitava per teixir complicitats i facilitar camins entre disciplines, artistes, creació nacional i internacional, empreses i institucions», segons s'ha informat.