El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, va demanar ahir «estalviar-se la política preventiva» que considera que s'ha engegat a Castella i Lleó respecte als documents de l'arxiu general de la Guerra Civil, coneguts com a «papers de Salamanca». «Estic molt sorprès per tot el que s'ha publicat a Castella i Lleó i Salamanca sobre coses que no hem parlat amb la Generalitat catalana», va dir el ministre a la roda de premsa posterior a la conferència sectorial celebrada a Madrid.

En aquest sentit, va recordar que l'acordat amb la consellera catalana de cultura, Laura Borràs, a mitjan aquest mes d'octubre, parlava de reunir-se en una comissió tècnica el novembre per «veure totes les qüestions dels papers, tant les d'anada com les de tornada». «Donar per fet que ja està decidit és no respectar les institucions ni el Ministeri, és igual el que un expliqui. No havia vist mai res semblant de política preventiva», ha assegurat, després de demanar que es «deixi treballar amb estudi, reflexió i pensament» entorn d'aquest tema.

Per la seva part, el sotsdirector general d'Arxius Estatals, Severiano Hernández, ha emmarcat en el compliment de la llei qualsevol trasllat de «papers» a Catalunya.