Els tres museus del centre de Figueres s'han aliat per organitzar una activitat conjunta per donar a conèixer la infància i la joventut de Salvador Dalí vinculats a la ciutat.

Es tracta d'una ruta, en el marc del festival Som Cultura, que arrenca al Museu del Joguet, continua amb xarleston en directe abans d'entrar al Museu de l'Empordà, segueix repassant les primeres obres del geni surrealista al Museu Dalí i acaba amb gastronomia: la garota i la copa de cava rosat "que tant agradaven a Dalí". 75 persones han participat en la ruta que porta per nom 'Som Dalí, Som Museus, Som Figueres. Del xarleston a les garotes'.

La ruta ha arrencat al Museu del Joguet, on han explicat al públic quins eren els jocs d'infància de l'artista amb la seva germana, i primera musa, Anna Maria Dalí. Entre els objectes, un de molt especial, l'osset de peluix que es va convertir en el company inseparable de jocs dels germans.

A més, anys més tard, Federico García Lorca va visitar l'Empordà convidat pel seu amic Dalí i també va conèixer l'osset. "El va batejar amb el nom de Don Osito Marquina, per la semblança amb el dramaturg Eduardo Maquina", ha explicat la guia als assistents.

El grup ha anat, després, fins al final de la Rambla on han pogut ballar xarleston. "Tant a Dalí com a la seva germana els hi agradava molt, ballaven i fins i tot van guanyar un concurs quan eren joves", ha explicat el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech.

Des d'aquí, els inscrits a la ruta han anat fins al Museu de l'Empordà per conèixer, sobretot, qui va ser el primer mestre artístic de Dalí: Juan Núñez. "Per a Dalí va ser molt important i el va recordar sempre", explicava la guia mentre ensenyava algunes de les obres de Núñez que, tot i dedicar-se a l'art tota la seva vida, mai va exposar els seus quadres o gravats.

El següent punt de la ruta ha estat el Teatre-Museu Dalí, on els visitants han vist algunes obres "molt interessants" fetes pel geni empordanès durant la seva joventut i quan encara temptejava diferents estils, abans de submergir-se de ple en el surrealisme.

La ruta ha acabat a l'Hotel Duran, on han degustat una de les combinacions gastronòmiques preferides de Dalí: una garota amb una copa de cava. En total, 75 persones s'han inscrit a l'activitat i han fet el recorregut repartides en tres grups.

L'acció s'emmarca en la tercera edició del festival Som Cultura que promou el Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb la col·laboració de les institucions culturals de comarques gironines. L'objectiu és estimular l'interès tant dels habitants locals com dels visitants, donar a conèixer nous productes mitjançant noves fórmules i llenguatges, sorprendre amb propostes culturals innovadores i, en definitiva, reivindicar el patrimoni monumental, artístic i tradicional de les comarques gironines.

Som Cultura, el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, s'ha posat en marxa aquest cap de setmana amb més d'una vintena d'activitats a l'Alt i al Baix Empordà.

Mantenint la tendència de l'any passat, els organitzadors han treballat en la confecció d'activitats atractives i de qualitat pels usuaris. Som Cultura 2018 ha estructurat les propostes geogràficament. Després de l'Empordà, les activitats es traslladen els dies 10 i 11 de novembre a les comarques del Pla de l'Estany i la Garrotxa; els dies 17 i 18 de novembre al Ripollès i la Cerdanya i els dies 24 i 25 de novembre al Gironès i la Selva. El festival també es presenta agrupat en quatre blocs: visites per descobrir el patrimoni; visites teatralitzades; música i art als museus i, finalment, activitats inclusives.