'La v(n)ostra veu', d’Isaki Lacuesta, ha guanyat la 5a Edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Loop Barcelona. El projecte és una exposició multimèdia que recull la tradició del fals documental i que s’articula a partir de la creació d’un artista i 'haker' musical que treballa des de l’anonimat. El guardó, dotat amb 17.000 euros, es presentarà en el marc del Festival Loop de l’any que ve. Posteriorment, viatjarà pels diferents Centres d’Arts Visuals de la Xarxa. Lacuesta acaba de guanyar la segona Concha de Oro del Festival de San Sebastian pel seu nou llargmetratge de ficció 'Entre dos aguas'. A més, el Centre Pompidou de París prepara una exposició retrospectiva d’Isaki Lacuesta que s’inaugurarà al novembre.

El projecte és un assaig sobre els mecanismes de transmissió de les idees en els mitjans de comunicació, les xarxes socials i les industries culturals, sobre el conflicte entre poesia i propaganda, un anàlisi de com funciona el disseny de conceptes i artistes prefabricats com una forma de convertir el màrqueting en subversió.

Sobre el guardó

La Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura i Loop Barcelona impulsen aquest premi que té com a propòsit promoure el treball d'artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en el procés de creació, incorporant el vídeo com a element principal en el conjunt de la proposta. L’objectiu és formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, incrementant la visibilitat en el territori i la presència internacional de les arts visuals.

Els guanyadors de les anteriors edicions han estat Jordi Colomer amb el projecte 'X-Ville'; Carles Congost amb l’obra Wonders; Joan Morey amb 'COS SOCIAL [Lliçó d'anatomia]' María Ruido amb 'Estado de Malestar (malestar_exhuberancia_anomalía)'.

Nombrosos premis per a Isaki Lacuesta

És un director de cinema i guionista que en la seva producció engloba tant el documental com la ficció o les videoinstal·lacions. Ha escrit i dirigit vuit llargmetratges, que han rebut premis com els del Festival de Sant Sebastià, el Festival de Màlaga, els Goya, Gaudí o el premi Sant Jordi, entre d'altres.

També ha rebut el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya (2012), el Premi Ciutat de Barcelona (2011), el Premi Sant Jordi (2002, 2017), el Premi Eloy de la Iglesia (2010, Festival de Màlaga). També ha realitzat curtmetratges i instal·lacions per a exposicions i escrit guions de llargmetratges (Premi Goya al millor documental per 'Garbo'). Compagina el cinema amb la docència (en els màsters de documental de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d’altres) i amb la col·laboració en diferents mitjans, per als quals ha escrit articles sobre cinema, música i literatura.