El festival Temporada Alta i la Fundació La Ciutat Invisible aposten per portar els espectacles teatrals a les aules de les escoles i instituts de Girona i Salt. La iniciativa s'inclou dins del projecte A Tempo i ofereix totes les activitats de forma gratuïta.

El director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, considera que l'objectiu és fer entendre que «el teatre és una cosa normalíssima que ha existit sempre». L'actriu Rosa Gàmiz va representar ahir el drama de Romeu i Julieta als alumnes de primer de primària de l'escola de Santa Eugènia de Girona. L'actriu va afirmar que aquest espectacle busca que els nens «entrin d'una manera molt directa» a l'obra de Shakespeare a partir de la proximitat amb els alumnes.

Gàmiz va buscar en tot moment la proximitat del públic i per això va demanar als alumnes seure a terra molt a prop per convertir l'obra en «una experiència única».

L'actriu va destapar una maleta on hi havia el conte de l'obra de Shakespeare i una multitud de disfresses que van servir de suport per fer-los «interaccionar» amb el text i «integrar-los en el món del teatre». D'aquesta manera, el teatre esdevé un recurs pedagògic de primer ordre.

Salvador Sunyer va apuntar que la iniciativa busca «fer coincidir dues vies: l'educació i la cultura». A més, creu que representar obres tan potents com Romeu i Julieta davant d'uns alumnes tan petits demostra que un espectacle infantil «no ha de ser fàcil i tonto» perquè ells ho entenguin, sinó que només cal buscar el llenguatge correcte. A part de Romeu i Julieta representat per Rosa Gàmiz, dins de l'A Tempo també arribarà a les escoles gironines La llavor del foc, de Babou Cham i Carlota Subirós.

En aquest espectacle, el protagonista explica als nens diferents històries sobre l'origen del món. Dins d'aquests relats es treballa la migració, el diàleg i la integració cultural.

També hi ha altres espectacles dirigits als adolescents d'ESO i batxillerat, com ara La Corda, una obra dirigida per Clàudia Cedó i que tracta la violència masclista i la gelosia com a eix principal.

Lluís Homar, Elisabet Casanovas o Clara Peya es posaran al capdavant d'una classe on podran explicar la seva experiència com a dramaturgs o músics en la divisió masterclass de l'A Tempo. Part d'aquestes classes es complementaran amb l'assistència a un assaig o a una de les funcions de les obres durant el festival.

Aquest any, també hi ha una iniciativa en col·laboració amb ConArte Internacional en què es potencia que els mateixos alumnes dirigeixin un espectacle. És el cas dels estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Salvador Espriu de Salt, que el dissabte 8 de desembres estrenaran una peça.