El Museu Thyssen-Bornemisza ha inaugurat aquest dimarts l'exposició de petit format 'Dalí i el surrealisme a la col·lecció d'art ABANCA', que explora la influència de l'artista en altres pintors. La mostra abraça un arc cronològic de 13 peces que s'estén des de 1923 i fins al 1976. Concretament, s'inicia amb una pintura de Giorgio de Chirico, precursor del moviment, i un oli de Max Ernst inspirat en els paisatges metafísics de l'artista italià. Continua als anys 30, quan Miró radicalitza el seu llenguatge pictòric i concentra mitjans expressius fins arribar a un estil més madur, també present a la mostra amb un llenç de 1976. Una litografia de Maruja Mallo sobre jocs infantils populars, dos paisatges onírics de Dalí i dues obres d'Óscar Domínguez completen la dècada.

La mostra de la pinacoteca corporativa, que estarà oberta fins al 27 de gener, acaba amb una selecció de peces fetes durant la Segona Guerra Mundial en què Matta, Wilfredo Lam i Eugenio Granell fixen les bases d'una mitologia moderna.

El protagonisme de la mostra recau en la figura de Salvador Dalí, un dels artistes més rellevants de l'art contemporani, a través de les peces 'Les roses sangonoses' i 'Pati oest de l'Illa dels morts' (obsessió reconstructiva a partir de Böcklin). La seva influència en les avantguardes és essencial, fins al punt de convertir-se en la referència indiscutible del moviment, punt de partida per elaborar un discurs expositiu en el qual hi participen 11 obres més.

El comissari de l'exposició, Juan Ángel Manzanares, considera que les obres incloses a la mostra il·lustren la doble faceta creativa del surrealisme, centrada en "l'escriptura automàtica" i el "relat dels somnis", una dualitat en la qual no només es debatia " la primacia de l'escriptura enfront a la pintura i l'existència d'una plàstica surrealista" sinó també una decisió sobre un "tipus de creació instintiva i atzarosa o bé una altra de caràcter premeditat i raonat, elaborat a partir de la memòria".

Una col·lecció de 1.300 peces de 200 artistes

La col·lecció d'art ABANCA ja va estar present a les sales del museu el 2016 amb una mostra dedicada a Picasso i el cubisme. Iniciada a meitats de 1990, la col·lecció s'ha ampliant amb la compra de peces d'àmbit estatal i internacional i compta actualment amb 1.300 peces de 200 artistes, entre els que destaquen figures com Picasso, Braque, Léger, Miró, Dalí, Kandinsky, Tàpies, Chillida o Barceló.