L'escriptora Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2018 amb 'El far' (Columna), una obra que ha definit com una "història d'amor i d'intriga" sobre una nissaga familiar i "tot el que ha anat covant en el decurs dels anys i els secrets que han anat guardant".

Un protagonista central en la història és el far de l'Illa de Buda, situada a l'extrem oriental del delta de l'Ebre i que forma part del municipi de Sant Jaume d'Enveja. Roca també utilitza un recurs que no havia utilitzat mai que és donar veu als morts. "Moltes persones que han traspassat els encantaria aclarir malentesos i dir coses que haurien d'haver dit i no ho van fer", ha dit en una entrevista.

Roca ha explicat que 'El far' és la història d'una nissaga familiar i tots els secrets que han anat guardant els seus membres, "d'aquells que s'amaguen per no fer mal als altres, però que s'acaben podrint i rebroten de la forma més impensada".

De fet, la història arrenca amb la celebració dels 100 anys de l'avi August, el patriarca, i és en aquest context on la néta, la Diana, descobreix o intueix un secret guardat per la seva mare, la Cinta, a través d'unes fotografies familiars.

Ella veu la mirada de la seva mare amb un tiet i creu que hi va haver alguna cosa amagada entre ells dos. "Intuir que la seva mare no és qui sembla, li dona força per plantar-li cara". A partir d'aquí comença la seva recerca. Les fotografies també porten la Diana a voler parlar de temes que mai han estat tractats per la família.

Per una banda, doncs, hi ha la Diana que vol conèixer les seves arrels familiars i qui són els seus familiars "perquè s'adona que no els coneix" i, per altra, hi ha un interès pel medi ambient i per conèixer la riquesa de Buda amb el seu far, en el qual hi van tenir lloc molts dels fets que marquen la família.

Al construir la història, Roca ha assegurat que li agrada entendre-la com un trencaclosques amb unes peces descol·locades que es van movent i van encaixant. "Això és el que fa la Diana, que va encaixant les peces", ha dit.

Aquesta és una història coral amb diferents generacions d'una família, en la qual també hi tenen cabuda els pensaments dels morts. Roca ha dit que ha estat "un joc literari per ella", introduir entre els capítols els pensaments i reflexions dels morts dels quals estan parlant els personatges vius.

"Entre els vius i els mort anem coneixent la història", ha explicat. Ha apuntat que donar veu als morts era l'excusa per explicar el que els personatges no saben. De fet, Roca no havia fet servir mai aquest recurs.

Al llibre també hi apareixen alguns personatges reals com, entre d'altres, Guillermo Borés, actual propietari de l'Illa de Buda, conjuntament amb la seva família, Otelia Brescolí, mestra de l'illa al curs 1949-1950 i Manolita Cabezas, la filla petita de l'Alfredo Cabezas, últim faroner del far de Buda que "va haver de marxar al 38 quan els republicans el van voler cremar per despistar els nacionals". A través de Cabezas, se sap com es vivia i què va passar al far.

Tot va arrencar en el moment que l'autora volia escriure sobre el far, situat a l'extrem oriental de l'illa de Buda, i que va començar a funcionar el 1864. Actualment es troba enfonsat a uns deu metres de profunditat. Roca ha assegurat que el protagonista de la novel·la és el far perquè aquest té la darrera paraula, ha estat un observador i sap més que ningú què ha passat amb la família protagonista.

Altres temes que també apareixen a 'El far', a través dels seus personatges, és la regressió del delta, en relació a la pujada del nivell del mar, la retenció de sediments als embassaments, el sistema de dics per protegir els deltes i les conseqüències que podia afectar als habitants de la zona.

Premi Prudenci Bertrana

'El far' va guanyar el Premi Prudenci Bertrana i ha assegurat que és un honor formar part dels guanyadors. "Jo confiava molt en aquesta història", ha manifestat l'autora, qui ha recordat que quan va començar a escriure no s'havia presentat al guardó. "Creia que aquesta història podia merèixer el premi i és un pas important" haver-lo guanyat.