Edicions Dau ha distribuït el llibre Josep Tarradellas, president de la Generalitat restablerta (1977-1980), un estudi a càrrec de l´historiador figuerenc Enric Pujol de la primera experiència de govern de la Generalitat restablerta, que inclou la reprodució de nombrosos documents com cartes, notes personals, notes de premsa, fotografies i documents oficials tant de la Generalitat com de la Diputació de Barcelona.

Per Pujol, aquell primer govern unitari, «molt poc estudiat, va assentar les bases del que seria la posterior Generalitat».

El sisè volum de la col·lecció sobre Josep Tarradellas cobreix el període de l´obra de govern entre 1977 i 1980. «Es tracta d´un moment clau, ja que el restabliment de la Generalitat va comportar l´eliminació política del franquisme al nostre país», diu Pujol.

El relat sobre el paper de Josep Tarradellas en aquell moment és minuciós i ben perfilat, i posa èmfasi en el reconeixement de la Generalitat com a institució del poble català abans de l´aprovació de la Constitució espanyola.

El llibre té cinc grans apartats. En el primer, es desenvolupa l´etapa del naixement o la represa de la Generalitat com a eina de govern i no només simbòlica.

Aquí prenen rellevància com a documents el decret de convocatòria de les eleccions al Parlament, la crida als mestres del país, la creació del Consell Intercomarcal de les Terres de l´Ebre i de l´Escola d´Administració Pública de Catalunya.

Hi ha també molta documentació relativa a l´Estatut del 1979. La Diputació de Barcelona, sempre present en la biografia del president, agafa cos democràtic i vinculació ciutadana. És així com es poden desenvolupar el Servei de Biblioteques o l´Oficina de Català.

Entre les cartes reproduïdes en aquest volum sobre la primera volada de la Generalitat restablerta és fonamental la part de govern de Madrid i Suárez. Però n´hi ha moltes més i de ben diverses: Josep Maria Socias i Humbert, Hortensia Bussi de Allende, Julián Gorkin, Heribert Barrera, Salvador Espriu, Mercè Rodoreda o Pere Duran Farell són el reflex de la riquesa i diversitat de les seves relacions.

El volum també reprodueix les notes personals i d´altres documents, com els relatius al trasllat del cor i retrobament de les despulles del president Macià, de caire detectivesc.

Finalment, cal ressaltar els textos sobre la creació de l´Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, a Poblet. El fons documental va ser acceptat per l´abat del monestir el 23 de març de 1980. I fruit d´aquell acte és, entre moltes altres coses, la tria documental que aquest llibre ofereix als lectors de la història contemporània de Catalunya.

Com és el cas de la resta de la col·lecció, acompanyen la lectura una gran quantitat de fotografies, mapes, cronologia i un índex de noms. Pujol ja va tenir cura d´un anterior volum de la col·lecció, el titulat Josep Tarradellas. El Retorn Del President. 1977.