La xifra de dones que s'han graduat en les carreres d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació que ofereix la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s'ha triplicat en 10 anys, en passar de la cinquantena del curs 2007-2008 a les 158 actuals, encara que segueixen representant només el 13% dels graduats.

La UOC va informar ahir que la primera graduada va arribar el curs 2000-2001 i que, des d'aleshores, un total de 1.180 dones han obtingut una titulació en els àmbits de la informàtica, continguts multimèdia i telecomunicacions. Malgrat l'«evolució a l'alça», aquest miler de dones «només representa un 13,46% del total de graduats en aquesta àrea de coneixement en la història de la UOC», va informar la universitat.

La directora del màster universitari d'Enginyeria Computacional i Matemàtica, María Antonia Huertas, va recordar l'època en la qual va estudiar matemàtiques i va indicar que, malgrat que la meitat dels estudiants de la carrera eren dones, en el doctorat i en l'àmbit acadèmic la balança «es va desequilibrar notòriament a favor dels homes», i que sovint «era l'única dona als equips d'investigació i en congressos».

Per a Huertas, la falta de dones cursant el seu màster universitari es deu a «la influència negativa dels estereotips de gènere a l'àrea de les enginyeries», cosa que «també ocorre a la resta d'universitats», on «la majoria dels professionals de l'àmbit tecnològic que se segueixen formant són homes».

Per la seva banda, el director dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, José Prieto, va explicar que des d'aquest departament «treballem per fomentar la participació de les dones en l'àmbit tecnològic de les TIC i aconseguir més presència tant al món acadèmic com al professional», amb «l'ambiciós objectiu final d'arribar a l'equitat de gènere en el sector de les TIC». Si continuem a aquest ritme, la paritat en les carreres tecnològiques «no s'aconseguirà fins l'any 2133», va alertar Prieto.