14 de novembre de 2018
14.11.2018

«Prioritat» del Ministeri per recuperar el que falta del botí banyolí d'Erik el Belga

Tècnics de l'Institut del Patrimoni del Ministeri de Cultura decidiran abans de final d'any si la restauració de l'arqueta després de l'aparició de les dues últimes peces es duu a terme a Madrid · No hi ha notícies de les parts no recuperades

14.11.2018 | 00:32
«Prioritat» del Ministeri per recuperar el que falta del botí banyolí d'Erik el Belga

La recuperació de les cinc figures de l'arqueta gòtica de Banyoles que encara segueixen en parador desconegut des que el lladre internacional d'art Erik el Belga les va robar el 1980 és una «prioritat» per al Ministeri de Cultura.

El director general de Belles Arts, Román Fernández-Baca, va visitar ahir aquesta localitat després que recentment apareguessin dues figuretes més de plata i la recerca se centri ja en les cinc últimes.

Fernández-Baca va reiterar que la recuperació d'aquestes figures de sant Pau, sant Pere, sant Esteve, sant Miquel i santa Cecília és prioritària.

A més, va confirmar que tècnics de l'Institut del Patrimoni del Ministeri de Cultura decidiran abans de final d'any si la restauració de l'arqueta després de l'aparició d'aquestes dues últimes peces es duu a terme a Madrid o s'evita el desplaçament des de Banyoles.

El més prolífic lladre d'art

René Alphonse Ghislain van den Berghe, més conegut com a «Erik el Belga» (Nivelles, Bèlgica 1940), és el més prolífic lladre d'art d'Europa del segle XX i l'11 de gener de 1980 es va emportar amb la seva banda les 28 figures de plata de l'arqueta que conté les restes de Sant Martirià i que va ser creada entre 1413 i 1453 al taller gironí dels Artau.

Entre 2005 i 2010 se'n van recuperar vint-i-una i, aquest any, dues més, les de Santa Anna i Sant Cristòfol, que es troben en bon estat de conservació, en una operació gestionada per l'advocat Carles Mascort.

Malgrat que no hi ha un calendari fixat, Román Fernández-Baca va assegurar que donaran instruccions als tècnics de l'Institut del Patrimoni Cultural –institució dedicada a la conservació dels béns culturals que conformen el patrimoni històric espanyol– «perquè es desplacin a Banyoles i facin un primer informe» sobre la millor opció de restauració.

«Si es pot restaurar aquí seria millor i si necessitem portar les dues peces al laboratori del taller de Madrid ho farem amb una acta de dipòsit per, finalment, tornar-les a portar i col·locar-les in situ aquí», va concretar el director general.

Segons tres dels principals responsables d'aquesta tasca, l'alcalde Miquel Noguer, el bisbe Francesc Pardo i el director de Belles Arts, que van participar ahir en una visita a l'arqueta al monestir de Sant Esteve, en aquests moments no hi ha cap pista d'on podrien estar les figures que falten, però han reafirmat el seu compromís de recuperar-les.

Fernández-Baca va qualificar l'arqueta de «peça excepcional» des del punt de vista cultural «i, una vegada he conegut la connexió que té amb la identitat de la ciutat, molt més pel seu valor immaterial».

El gener del 2018 es va tenir coneixement d'una de les peces (Santa Anna) a mans d'un antiquari de Brussel·les. Feia vuit anys que no en sabien res des de les últimes peces recuperades. Al cap de dues setmanes, també van tenir notícies de la figura de Sant Cristòfol, aquesta a Londres. La compra es va fer sense que trascendís el preu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit